gids-categorie: land

1 2 3

Egypte

Zeil door de geschiedenis in Egypte

Al duizenden jaren wordt er gezeild in het oude Egypte. De rivier de Nijl was de belangrijkste rivier van het land en een echte levensader. De rivier zorgde voor water voor de bevolking, maakte landbouw mogelijk en was perfect om goederen en personen te vervoeren.

De beste manier om het historische Egypte te bekijken is dan ook vanaf het water. Er varen traditionele feluccas en dahabiyyas onder zeil over de rivier. De zeilschepen zijn te huren voor een rondvaart, maar ook voor meerdaagse tochten over de Nijl. Er wordt gestopt op eilandjes en de vele bijzondere historische plekken die Egypte kent.

De traditionele feluccas en dahabiyyas zorgen al eeuwenlang voor transport van mensen en goederen over de Nijl

Zeilen in Egypte is een unieke ervaring en geeft een heel ander perspectief van de unieke en wereldberoemde rivier de Nijl. Zodra je aan boord gaat stap je in een tijdmachine waardoor je je in het oude Egypte waant.

gids-categorie: land

1 2 3

Macedonië

Voordelig mediterraans genieten in Macedonië

Wie zich aan het oriënteren is op het boeken van een zeilvakantie zal waarschijnlijk niet automatisch aan Macedonië denken. Dit land in de Balkan wordt echter steeds populairder voor zonvakanties onder Nederlanders. Waar Kroatië steeds duurder wordt en door toeristen wordt overspoeld is het Macedonische landschap minstens net zo mooi en bovendien stukken goedkoper. Ondanks dat de mogelijkheden om te zeilen beperkter zijn, is zeilen een goede manier om het zuiden van het land te verkennen. Vooral rond het bekende meer van Ohrid bij de de grens met Albanië zijn er genoeg opties om te zeilen in deze parel van de Balkan.

Zeilen in Macedonië

Zeilen is niet groot in Macedonië, maar door de opkomst van het toerisme in de regio is er ook steeds meer aandacht voor het zeilen. Het toerisme in Macedonië focust zich rondom de twee grote meren in het zuiden van het land. De meren worden omringd door heuvelachtige natuur en een hoop historische plekken. Zo vind je er een eeuwenoud klooster, een replica van een dorp van duizenden jaren oud en verschillende karakteristieke plaatsjes.

Ook voor de prijs hoef je het niet te laten. Macedonië is erg voordelig. Bovendien vliegen de goedkopere luchtvaartmaatschappijen voor een klein prijsje richting steden zoals Ohrid.

gids-categorie: land

1 2 3

Tsjechië

De stuwmeren en natuurwateren van Tsjechië bieden u uitstekende mogelijkheden voor het beoefenen van allerlei watersporten waaronder zeilen. Doordat de watersport nog geen grote populariteit kent in Tsjechië is het betrekkelijk rustig op de meren. Dat neemt niet weg dat de natuur en omgeving van de meren adembenemend mooi is.

De vertrekhavens bij Pistany en Kralupy nad Vltavou bieden uitstekende mogelijkheden voor het beoefenen van de zeilsport.

Het Lipnomeer is het grootste en meest populaire stuwmeer van Tsjechië. Overal aan het Lipnomeer zijn kleine strandjes te vinden en het water is veilig begaanbaar, en is daarmee zeer geschikt voor beginnende zeilers.

gids-categorie: land

1 2 3

Portugal

De Portugezen heersten ooit over alle zeven zeeën. Tegenwoordig biedt het kleinste land van het Iberische schiereiland de mooiste zeilbelevenissen. Geniet van de vele zonuren, de perfecte wind, het heerlijke klimaat en de schitterende kust. Stop onderweg in een van de vele historische kustplaatsjes en ontdek de cultuur en natuur van Portugal.

gids-categorie: land

1 2 3

Oostenrijk

Zeilen op een bergmeer in Oostenrijk is een ervaring die je nooit meer vergeet

Als mensen aan Oostenrijk denken, denken ze waarschijnlijk niet meteen aan de zeilsport. Maar het alpenland heeft de zeiler wel degelijk iets te bieden! Met ongeveer 300 meren en tal van rivieren in heel Oostenrijk is het land is een geweldige bestemming voor alle soorten van watersport, surfen en zeilen.

Met ongeveer 300 meren heeft Oostenrijk zeilers wel degelijk iets te bieden.

Door heel Oostenrijk zijn prachtige bergmeren te vinden die geschikt zijn om te zeilen

Door heel Oostenrijk zijn prachtige bergmeren te vinden die geschikt zijn om te zeilen

De majestueuze bergen in de alpen vormen een prachtige achtergrond voor een zeiltocht in Oostenrijk. De meeste van de bergmeren op grote hoogte zijn in de winter bevroren. Maar ’s zomers dooit het ijs en zijn de meren uitermate geschikt om op te zeilen. Voor zeilers die het vlakke Nederlandse landschap gewend zijn is het een spectaculair gevoel om de zeilen te hijsen met de indrukwekkende bergmassa’s op de achtergrond. Je kijkt dan ook je ogen uit tijdens het zeilen in Oostenrijk. Een ervaring die je niet snel vergeet!

Om een zeilboot te huren in Oostenrijk heb je geen speciale diploma’s of certificaten nodig. De Oostenrijkse zeilbond geeft wel een basisdiploma genaamd ‘Segelschein A’ uit, maar deze is niet verplicht. Omdat de zeilsport in Oostenrijk relatief klein is zijn er weinig eisen voor huurders van zeilboten. In sommige gevallen wordt er ook de optie gegeven om zeillessen te nemen en daarna zelfstandig te huren.

De beste plaatsen om te zeilen in Oostenrijk

Zeilen in Oostenrijk biedt een unieke ervaring

Zeilen in Oostenrijk biedt een unieke ervaring

Ondanks dat er een hele hoop bergmeren in Oostenrijk te vinden zijn, is er niet bij elk meer en mogelijkheid om een zeilboot te huren aanwezig. Nu is het mogelijk om met een trailer achter je auto over smalle bergweggetjes je eigen zeilboot mee te nemen, maar in veel gevallen is het huren van een zeilboot een beter idee. Waar je wel een zeilboot kunt huren is in de Achensee vlakbij Inssbruck. Ook in het meer bij Zell am See is er een mogelijkheid om te zeilen op een prachtig bergmeer.

Naast Duitsland en Zwitserland is Oostenrijk een van de drie landen dat aan het grote meer de Bodensee ligt. Bij de Oostenrijkse stad Bregenz loopt de rivier de Rijn de Bodensee in. Bregenz heeft een aantal veerverbindingen die over het meer lopen en biedt een aantal plekken waar een zeilboot gehuurd kan worden.

gids-categorie: land

1 2 3

Zwitserland

Varen tussen besneeuwde bergtoppen en Zwitserse berghutten

Zeilen in Zwitserland betekent zeilen op betoverend prachtige bergmeren. Bekend zijn onder andere het meer van Neuchâtel, het Thunermeer en het Bodenmeer. De bergmeren zijn goed toegankelijk. Maar aan het huren van een zeilboot hangt echter wel een prijskaartje.

Zeilen tussen de besneeuwde bergtoppen

Zeilen tussen de besneeuwde bergtoppen

Regels voor zeilen in Zwitserland

Er zijn regels voor In Zwitserland zijn er twee soorten vergunningen: een om op zee onder de Zwitserse vlag te varen; en een voor zeilen op de Zwitserse binnenwateren. Een persoon die een vergunning voor op zee (permis mer) wil aanvragen, moet al een vergunning voor de binnenwateren bezitten (permis pour eaux intérieures). Een vaarbewijs (permis de conduire pour bateaux) is niet nodig om in een zeilboot te varen met een zeiloppervlakte van minder van 15 vierkante meter.

De Zwitserse meren

De grote Zwitserse steden zijn allemaal rond de binnenlandse meren gebouwd. Vanuit elke stad is er dan ook de mogelijkheid een zeiltocht over de meren te boeken. Vanaf het water krijg je een heel ander beeld van het land dan vanuit de bekende en toeristische Alpen. Zwitserland beschikt over een van de mooiste binnenwateren van Europa en heeft de zeilsport in de afgelopen decennia omarmd. De voorzieningen op en rond het water zijn goed, en elk aan het water gelegen dorp beschikt over een eigen jachthaven.

gids-categorie: land

1 2 3

IJsland

Zeilen in IJsland betekent ongerepte natuur en prachtige wateren. Het land kent vele eilanden met prachtige bergen, schitterende vogelrotsen en heerlijke frisse schone lucht. Ook de bekende Faeröer eilanden zijn een waar paradijs op aarde. De unieke natuur en cultuur in IJsland is sterk verbonden met de zee en het water.

Op de wateren rond IJsland kan het behoorlijk spoken. Alleen ervaren zeilers wagen zich aan dit gebied. Maar de Westfjorden zijn perfect om rond fjorden en baaien te varen en te genieten van de IJslandse natuur vanaf de zee.

gids-categorie: land

1 2 3

België

Zeilen in Belgie gebeurt voornamelijk aan de Belgische kust. Het land kent weinig binnenwateren. Bekende kuststeden zijn Antwerpen en Oostende. Bretagne wordt gekenmerkt door een ruige kust met sterk wisselende weersomstadigheden en getijden.

gids-categorie: land

1 2 3

Finland

Een zeiljacht huren in Finland voor zeilen kan vanuit de Finse Archipel tegen over Stockholm. Adembenemende natuur, rendieren, rust en gastvrijheid. Finland is een prachtig land en leent zich uitstekend voor een zeilvakantie. Naast zijn vele meren, staat Finland ook bekend om zijn middernachtzon en zijn grote gastvrijheid. In slaap vallen met het geluid van de golven en wakker worden met de roep van zeemeeuwen. Een ontbijt met bosbessen en verse gegrilde vis voor de lunch. Dat is zeilen in Finland.

gids-categorie: land

1 2 3

Polen

Voordelig genieten van zeilen in de Poolse merengebieden

Polen is een ideale bestemming voor elke zeiler. Dankzij de talrijke grote meren die zich hoofdzakelijk in de noordelijke gebieden van het land bevinden, tref je uitstekende omstandigheden aan voor het beoefenen van de zeilsport. Het zeilseizoen duurt van begin mei tot eind september. De prijzen voor het huren van een zeilboot zijn in Polen heel schappelijk, wat er voor zorgt dat je onbezorgd van je zeilvakantie kunt genieten!