Denemarken heeft voor elke zeiler iets in petto

Omdat Denemarken uit een aantal groepen eilanden bestaat leeft het land op, rond en met water. Aan de Zuidoost kust van Denemarken kun je goed zeilen. Zowel bij het kustgedeelte als bij de eilandengroep in het oosten van het land. De verschillende vaargebieden met diverse moeilijkheidsgraad bieden voor elk wat wils.

Zeilen in Denemarken geeft je een ander perspectief op het land en zijn mensen, letterlijk, terwijl je vanaf het dek van een boot naar de kust staart, maar ook figuurlijk, omdat je uit de eerste hand ziet hoe de Deense manier van leven wordt beïnvloed door het leven op zee, zowel door de geschiedenis heen als vandaag de dag.

Denemarken leeft op, rond en met water

De uitgestrekte Deense wateren hebben elke zeiler iets te bieden
De uitgestrekte Deense wateren hebben elke zeiler iets te bieden

Ideale wateren voor dagtochten zijn de Kleine en Grote Belt gelegen tussen het schiereiland Jutland en het eiland Funen. Ook het gebied rond de Limfjord in Noord-Jutland is zeker de moeite waard. Houd er echter wel rekening mee dat je op groot water vaart dat qua omstandigheden te vergelijken is met het IJsselmeer.

Denemarken bestaat uit een groot watergebied met veel kustwateren en rijke eilandengroep. Daardoor zijn er veel mogelijkheden voor zowel de beginnende als de ervaren zeiler.

Binnenwateren in Denemarken

De Skudehavnen in het Deense Aalborg in het noorden van het land
De Skudehavnen in het Deense Aalborg in het noorden van het land

In het noorden van het land vind je een aantal grote meren en fjorden die zeer geschikt zijn voor alle soorten zeilers. Deze prachtige brede open meren worden omringd door natuurgebieden en strekken zich uit over de hele breedte in het noorden van Denemarken. De Limfjord is een van de grootste binnenwateren van het land en ligt tussen de Deense steden Aalborg en Skive.

De beste plekken om te zeilen in Denemarken

Denemarken wordt aan bijna alle kanten omringd door water. Veel van de steden zijn daarom ook aan de zee gebouwd en zijn zeer goed per zeilboot te bereiken. Onder andere de hoofdstad Kopenhagen, de historische stad Roskilde, Århus in het midden van het land en Esbjerg in het westen. In veel van deze steden zijn goede faciliteiten om een boot te huren of een tijd aan te leggen in een jachthaven aanwezig.

Als je wilt leren zeilen, is de zeilschool van de dichtstbijzijnde zeilvereniging de beste plek om te beginnen.

Je zou er gemakkelijk een moeten kunnen vinden, aangezien de meeste lokale Deense havens hun eigen havens hebben. U kunt ook kijken op de Dansk Sejlunion-website met geaccrediteerde zeilscholen.

De mooiste Deense eilanden voor zeilers

De Deense kustlijn kent ongeveer 406 eilanden. Hoeveel eilanden er precies zijn valt niet te zeggen. Door natuurverschijnselen ontstaan en verdwijnen er jaarlijks vele Deense eilanden. Maar wees niet ongerust: de grootste publiekstrekkers en mooiste eilanden voor zeilers in dit Scandinavische land zullen niet zomaar verdwijnen.

Ongeveer 70 van de 406 Deense eilanden zijn bewoond en staan bekend om hun pittoreske jachthavens en de klassieke Scandinavische sfeer

Een jachthaven in een natuurlijke baai op het Deense eiland Bornholm
Een jachthaven in een natuurlijke baai op het Deense eiland Bornholm

Het Deense eiland Bornholm ligt dichter bij Zweden dan bij de rest van Denemarken. Het eiland ligt tussen Zweden en de kust van Noord-Duitsland en Polen. Daardoor is het een uiterst populair stop-over voor jachten die over de zuidelijke Oostzee varen. De twee belangrijkste havenplaatsen op het eiland zijn Ronne en Nexo. Van de twee is Rønne met ongeveer 15.000 inwoners de grootste. De stad werd voor het eerst genoemd in 1227. Dit unieke havenplaatsje is zeker een bezoek waard.

Klik voor meer informatie over de beste plekken om te zeilen in Denemarken op de verschillende regio’s onderaan deze pagina.