Zeilen en het goede Franse leven aan de Côte d’Azur

In Frankrijk is het zeilen een echte sport voor de jetset. Maar dat betekent niet dat de zeilsport in Frankrijk onbereikbaar is. De luxe Côte d’Azur en de Franse Rivièra is een prachtig gebied dat een heel ander beeld van Frankrijk laat zien dan je in het binnenland tegenkomt. Hier draait het om goede restaurants, dure hotels, zon, zee en luxe. Het gevolg is dat de prijs voor het huren van een zeiljacht een stuk hoger ligt dan in andere delen van Europa. Ook voor een overnachting in een van de jachthavens kan flink in de buidel getast worden. Maar wie grote plaatsen mijdt kan ook met een kleiner budget zeilen in Frankrijk ervaren.

Een paradijs op aarde voor zeilers

Langs de cote d'azur vind je vele schilderachtige kustplaatsjes met ieder een eigen jachthaven
Langs de Cote d’Azur vind je vele schilderachtige kustplaatsjes met ieder een eigen jachthaven

Ondanks de relatief hoge prijs is de Franse Côte d’Azur een waar paradijs op aarde voor zeilers. De diepblauwe zee, prachtige natuur en aangename temperatuur vormen samen met de fijne Franse cultuur een onverslaanbaar duo. Hagelwitte zandstranden en een prachtige kust worden afgewisseld met wereldberoemde steden zoals Cannes, Nice en Monte Carlo. Deze plaatsen hebben de Franse gastronomie hoog in het vaandel staan en bieden een fantastische ervaren na een lange dag op het water.

De Franse Rivièra is een van de meest klassieke zeillocaties ter wereld

Zeilen in Les Iles d’Or

De eilanden voor de kust tussen St-Tropez en Toulon worden ook wel de Les Iles d’Or, de gouden eilanden genoemd. Deze archipel bestaat uit drie grote eilanden en uit meerdere kleinere eilandjes. Een aantal van deze eilandjes vormen een beschermd natuurgebied en het enige Nationale Park in Frankrijk dat zowel de zee als het land omarmt.

Door de gehele Côte d’Azur en de Franse Rivièra zijn er een heleboel mogelijkheden om een zeilboot te huren of zeillessen te nemen. Tijdens een vakantie in de regio is dit een activiteit die eigenlijk niet mag ontbreken. Ook voor zeilers op een langere zeiltocht is de Franse kust een niet te missen ervaring.

De vele gezichten van zeilen in Frankrijk

De Franse Rivièra is een van de meest luxe plekken om te zeilen
De Franse Rivièra is een van de meest luxe plekken om te zeilen

Of je nu gaat zeilen in Bretagne, de Franse Rivièra of de Côte d’Azur, elk stuk Frankrijk biedt de zeiler weer een bijzonder nieuw gezicht. Elk kustplaatsje heeft een eigen karakter en heeft unieke bezienswaardigheden die een fijne afwisseling vormen met het zeilen. Overal waar je komt vind je lokale specialiteiten zoals fruits de mer, oesters, cider en crêpes.

Net als de meer warme bestemmingen zoals Kroatië en Griekenland is ook in Frankrijk varen in flottielje of individueel varen met een schipper mogelijk. Vanaf veel grote kustplaatsen vertrekken er in de zomerperiode zeilreizen door heel Frankrijk.