Friesland is het zeilwalhalla van de wereld

Friesland is zonder twijfel de mooiste locatie om te gaan zeilen binnen Nederland. Dankzij de vele meren en waterwegen die te vinden zijn in Friesland, komen veel watersportliefhebbers uit Nederland en het buitenland hier om in deze provincie te genieten van de zeilsport.

Zeilen in Friesland

Vrijwel alle pittoreske Friese dorpjes zijn per boot bereikbaar
Vrijwel alle pittoreske Friese dorpjes zijn per boot bereikbaar

De velen meren maken Friesland tot een van de mooiste en meest unieke plekken ter wereld om te zeilen. Friesland is dan ook met recht dé watersportprovincie van Nederland. In elk dorp zijn meerdere faciliteiten zoals jachthavens, bootverhuurders en zeilscholen te vinden.

Jaarlijks zijn er twee grote zeilevenementen te vinden in Friesland, het skûtsjesilen en de Sneekweek. Het skûtsjesilen gebeurt met skûtsjes, Fries voor “schuitje”. Dit is een houten of stalen Friese tjalk, bedoeld voor het vervoer van vracht op de binnenwateren. De Sneekweek wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de Gemeente Súdwest-Fryslân. Tijdens deze week zijn er elke dag verschillende wedstrijden, daarnaast worden er ook andere feestelijke activiteiten gehouden zoals een muziekfestival en een kermis.

Jong en oud, beginner of ervaren, Friesland biedt elke zeiler een unieke zeilervaring

Recreatief zeilen

Voor de mensen die het liever wat rustiger aan doen op het water is er het recreatief zeilen. Overal waar veel wateroppervlak te vinden is zal je zeilende schepen aantreffen, waaronder ook op de Friese meren. Het Friese merengebied kent ongeveer 35 meren. De meeste meren vind je in de Zuidwesthoek, populair bij zeilers zijn onder andere het Sneekermeer en het Heegermeer. Tussen al het water liggen twee Nationale Landschappen en vier Nationale Parken. Door al het water zijn er ook 12 aquaducten te vinden over de Friese autowegen.

Watersport en zeilen zit de Friezen al eeuwenlang in het bloed
Watersport en zeilen zit de Friezen al eeuwenlang in het bloed

Zeilen is geschikt voor jong en oud. Je kunt het zeilen leren op een zeilkamp of zelf op een waterplas in de buurt. Kleine zeilboten zijn voordelig te huur en zijn perfect om de sport te leren.

Natuur, cultuur en watersport vormen een perfecte mix voor een ideale zeilvakantie in Friesland

Friesland

Behalve zeilen is er natuurlijk nog veel meer te doen in Friesland. Denk bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden, of Waadeilannen op z’n Fries. Vanuit Friesland kan je makkelijk een bezoekje doen aan bijvoorbeeld Vlieland, Terschelling of Ameland. Wadlopen is hierbij dan zeker aan te raden. Of breng een bezoekje aan één van de mooie Friese steden zoals de hoofdstad Leeuwarden, Drachten, Sneek en Heerenveen. Verder heb je ook nog typisch Friese sporten zoals het fierljeppen (polsstokspringen) en natuurlijk schaatsen. Denk hierbij aan de “Tocht der Tochten”, de Elfstedentocht. Een rit van 200 kilometer op natuurijs over dezelfde wateren waar normaal volop gezeild wordt. Helaas dateert de meest recente Elfstedentocht alweer uit 1997. Ook uniek in Friesland is natuurlijk de taal. Friesland is de enige Nederlandse provincie met twee officiële talen, Nederlands en Fries. Fries is zelfs in het basisonderwijs een verplicht vak en kan je Fries studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.