Jonge cultuurstad aan de Finse golf

Het Finse Helsinki is een jonge stad die de laatste jaren steeds meer in trek is bij toeristen. Bijna een vijfde van de totale Finse bevolking woont in en om Helsinki, wat het gebied het dichtstbevolkte van het land maakt.

Tot het begin van de negentiende eeuw stelde de stad nauwelijks iets voor. De afgelopen tweehonderd jaar heeft er een enorme ontwikkeling plaatsgevonden en is Helsinki definitief op de kaart gezet. Doordat Finland in de negentiende eeuw door Rusland werd ingelijfd is de architectuur in de stad een bijzondere mix van Scandinavische en Russische invloeden.

De stad kent zowel Scandinavische als Russische invloeden

De stad is op een rotsige landtong in de Finse Golf gebouwd. Het centrum van de stad bestaat uit een markt en meerdere schiereilanden die met elkaar verbonden zijn. De industrie in de stad zoals havengebieden en industriegebieden worden op bijzondere wijze gecombineerd met woon- en werkwijken, wat de stad een fijne atmosfeer geeft.

Er worden meerdere zeiltochten door de Finse golf georganiseerd. Ook het Russische Sint-Petersburg en Tallinn in Estland zijn vanaf Helsinki goed per zeilboot te bereiken.