Kagerplassen: zeilen in het watersporthart van de Randstad

Het dorp Kaag is gelegen aan de Kagerplassen nabij Leiden en is een populair dorp onder watersporters. Door de centrale ligging worden er op de Kagerplassen een hoop zeilwedstrijden gevaren. Diverse klassenorganisaties organiseren hun onderlinge competities op de plas. De beste manier om de Kagerplassen en de rest van dit waterrijke gebied te verkennen is per boot. Er zijn een groot aantal bootverhuurders aan de plas gevestigd die zeilboten in alle klassen aanbieden.

De Kagerplassen is het oudste watergebied van Nederland.

Zeilen op de Kagerplassen

De Kagerplassen liggen tussen Warmond, Oude Ade, Haarlemmermeer en Sassenheim, vlakbij Leiden. De ontwikkeling van de watersport in Nederland begon op de Kagerplassen. Op de Kagerplassen worden verschillende traditionele evenementen gehouden zoals Kaagweek, de Turf- en Strontrace en de Schippertjesdagen. De Kaagweek is de oudste wedstrijdzeilweek van Nederland waar verschillende klassen aan kunnen deelnemen.

De oevers van de Kagerplassen worden gekenmerkt door typisch Hollandse taferelen zoals klassieke windmolens, polders en uitgestrekte landschappen. De Kagerplassen kunnen vanaf het centrum van Leiden binnen een kwartiertje te bereiken. Daardoor is zeilen op de Kagerplassen een fijn activiteit bij een verblijf in Leiden.