Zeilen in altijd veelzijdig Lemmer

Friesland is voor watersporters een waar Walhalla. Met name de Friese meren doen het goed bij zeilers. En wat te denken van het IJsselmeer! Ben je van plan om naar Friesland te komen, dan zijn er genoeg leuke stadjes, dorpjes en plaatsen waar je kunt verblijven. Eén van deze plaatsen is het veelzijdige Lemmer.

Historische zeilschepen in de haven van Lemmer
Historische zeilschepen in de haven van Lemmer

Lemmer ligt in de zuidwestelijke punt van Friesland. Het is gelegen aan het IJsselmeer, wat alleen al reden is voor veel zeilers om deze plaats als uitvalbasis te kiezen voor een kortere of langere vakantie. Lemmer telt iets meer dan 10.000 inwoners en heeft een echte regiofunctie. Niet alleen voor een gedeelte van Friesland, maar ook voor het noorden van de provincie Flevoland. Dit komt niet alleen door het grote winkelaanbod, maar ook door de gezelligheid die deze badplaats te bieden heeft. In Lemmer valt namelijk altijd iets te zien of te beleven. De plaats is gelegen aan een drukke scheepvaartroute en deze trekt veel bekijks vanaf de terrasjes langs de kades.

Friesland is voor watersporters een waar Walhalla.

Lemmer duikt voor het eerst in onze geschiedenisboeken op rond het jaar 1228.  De strategische ligging aan de toenmalige Zuiderzee heeft ervoor gezorgd dat Lemmer herhaaldelijk betrokken was bij oorlogen. De plaats heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot vissersdorp en zo telde Lemmer op bepaald moment een vissersvloot van meer dan 140 schepen. De Afsluitdijk en de inpoldering van het gebied dat nu Flevoland heet heeft ervoor gezorgd dat de visserij nog maar een heel beperkte rol speelt in Lemmer. Toch blijft de plaats onlosmakelijk verbonden met het water om haar heen. De vele watersportmogelijkheden die je hier vindt zijn hier het bewijs van. Sterker nog, de hele infrastructuur en lokale economie is ingericht op watersporters, waarbij zeilers een belangrijke doelgroep zijn.

Ook op het gebied van cultuur heeft Lemmer van alles in huis voor je.

Veel van de historische schepen zijn beschikbaar voor een zeiltocht
Veel van de historische schepen zijn beschikbaar voor een zeiltocht

Na een dag op het water wil je natuurlijk ook aan wal het nodige kunnen beleven. Welkom in Lemmer, want aan uitgaansmogelijkheden geen gebrek. Zo vind je hier:

Ook op het gebied van cultuur heeft Lemmer van alles in huis voor je. Zo vindt je er diverse musea als het Indian Motor museum en het Duikmuseum Lemmer. Qua bouwwerken is het ir. D.F. Woudagemaal een absolute aanrader. Aan evenementen geen gebrek. Zo worden er festivals, theatervoorstellingen, jaarmarkten en braderieën georganiseerd. Het zal je niet verbazen dat de nadruk hierbij ligt op de zomermaanden. Eén van de hoogtepunten is het Glamour Beach Festival op strand Lemmer.

Overnachten in Lemmer kan op veel manieren. Uiteraard zijn er voldoende hotels en campings te vinden. Verder zijn er bungalowparken, maar ook de kleinschaliger B&B’s zijnhier volop aanwezig. Aan jou de keus!