Vrij spel in het grootste merengebied van Polen

Het Poolse Mazurisch merengebied is een regio in het noord-oosten van het land met meer dan 2000 meren, waarvan het Sniardwymeer met 110 km² het grootste van Polen is.  Het gebied wordt ook wel het groene hart van Europa genoemd. Het Mazurisch Merengebied is een uniek gebied omdat het water er vrij spel heeft en zich een weg baant door de regio. De oevers van de meren zijn vaak vrij toegankelijk om te zwemmen en te zonnebanden, andere zijn bedekt met riet of met opschietende planten en bomen.

Het uitgestrekte Mazurische merengebied is het Friesland van Oost-Europa
Het uitgestrekte Mazurische merengebied is het Friesland van Oost-Europa

Het Poolse Mazurisch Merengebied staat bekend om haar rijke flora en fauna met onder andere everzwijnen, reeën, herten en elanden

De meren liggen deels in het meest uitgestrekte bosgebied van Polen, het woud van Augustow. Het park staat bekend om haar rijke flora en fauna, en onder andere everzwijnen, reeën, herten en elanden zijn in het gebied te vinden. Vanwege haar bossen en meren wordt het gebied ook wel klein Finland genoemd.

De beste plekken om te zeilen in het Mazurisch merengebied

De zeilsport is in Polen in opkomst. In de vele kleine stadjes en dorpjes zijn steeds meer jachthavens, zeilscholen en bootverhuurders te vinden. Het gebied leent zich er dan ook perfect voor. Het doel van de regio is om langere meerdaagse zeiltochten door het gebied mogelijk te maken om zo een gebied vergelijkbaar met Friesland te creëren.

De beste plaatsen om te zeilen in het Mazurische merengebied zijn onder andere Ryn, Giżycko en Rydzewo. Via verschillende grote en kleinere meren zijn de steden en dorpen via het water te bereiken. Zeilen in Polen is heel voordelig, en daarom is het Mazurische merengebied een van de meest voordelige plekken om te zeilen in Europa.