Woeste kustlijnen, prachtige fjorden en pittoreske vissersplaatsjes

We kunnen met gerust hart stellen dat Noorwegen de allermooiste kusten ter wereld heeft. De wereldberoemde fjorden zijn een waar paradijs op aarde en de grote rotspartijen, groene hellingen en ruige natuur zorgen voor een fantastische natuurervaring. Voeg het zeilen er aan toe en je creëert een ervaring die je een leven lang niet zult vergeten.

De Noorse Hardangerfjord en de Geirangerfjord zijn een waar paradijs op aarde.

Zeilboten aangemeerd in de in de Noorse stad Stavanger
Zeilboten aangemeerd in de in de Noorse stad Stavanger

Waar het zuiden van Noorwegen betrekkelijk vlak en dichtbevolkt is, kom je in het noorden van het land echte woeste natuur tegen. Grote rotsformaties, indrukwekkende fjorden en prachtige eilanden vormen een wonderbaarlijk landschap. Het gebied de Lofoten is wereldwijd bekend om de adembenemende natuur. Voor zeilers in het noorden van Scandinavië is dit gebied dan ook een echte aanrader.

Zeilen en zeilvakanties in Noorwegen

De Noorse kust strekt zich uit van Tananger en Stavanger, ten zuiden van Bergen tot aan Trondheim, en heeft een uniek landschap. De vele eilanden van verschillende grootte sieren deze indrukwekkende kustlijn. De grote sonden en fjorden zijn miljoenen jaren geleden gevormd door gletsjers en vormen een van de spectaculairste natuurgebieden ter wereld.

De Noorse fjorden vormen  een van de spectaculairste natuurgebieden ter wereld

Het fjordlandschap is prachtig, maar zorg wel voor een goede planning als je zeilend de kust van Noorwegen gaat verkennen. Er zijn kleine dorpjes, ankerplaatsen en steden, maar vanwege de grote afstanden en omstandigheden onderweg is aandacht voor detail bij het plannen van de zeiltochten vereist. De wind kan onvoorspelbaar zijn in de fjorden door de fjorden of vanuit de bergen plotseling opsteken. Daarom zijn goed zeemanschap en goed onderhouden boten met goed onderhouden motoren essentieel.

De mooiste plekken om te zeilen in Noorwegen

Veel van de grote Noorse steden bevinden zich aan de kustlijn en zijn daarom vrijwel allemaal goede vertrekpunten voor een zeilreis. Een route langs de Noorse kust die vaak gevaren wordt is de route van het noordelijk gelegen Trondheim, via Ålesund, het in midden-Noorwegen gelegen Bergen, Stavanger, Kristiansand, om uiteindelijk in de Noorse hoofdstad Oslo te eindigen. Vanuit deze route kan er voor gekozen worden om verder te varen langs de Zweedse of Deense kust.

De Noorse kust leent zich perfect voor een zeiltocht van het noorden naar het zuiden van het land

Rondom Bergen en Stavanger vind je de mooiste fjorden die goed per zeilboot te zien zijn. Onder andere de Nærøyfjord, de Sognefjord, de Lysefjord en de Geirangerfjord vind je op de zeiltocht van Noord-Noorwegen naar het zuiden.