Zeilen op een bergmeer in Oostenrijk is een ervaring die je nooit meer vergeet

Als mensen aan Oostenrijk denken, denken ze waarschijnlijk niet meteen aan de zeilsport. Maar het alpenland heeft de zeiler wel degelijk iets te bieden! Met ongeveer 300 meren en tal van rivieren in heel Oostenrijk is het land is een geweldige bestemming voor alle soorten van watersport, surfen en zeilen.

Met ongeveer 300 meren heeft Oostenrijk zeilers wel degelijk iets te bieden.

Door heel Oostenrijk zijn prachtige bergmeren te vinden die geschikt zijn om te zeilen
Door heel Oostenrijk zijn prachtige bergmeren te vinden die geschikt zijn om te zeilen

De majestueuze bergen in de alpen vormen een prachtige achtergrond voor een zeiltocht in Oostenrijk. De meeste van de bergmeren op grote hoogte zijn in de winter bevroren. Maar ‘s zomers dooit het ijs en zijn de meren uitermate geschikt om op te zeilen. Voor zeilers die het vlakke Nederlandse landschap gewend zijn is het een spectaculair gevoel om de zeilen te hijsen met de indrukwekkende bergmassa’s op de achtergrond. Je kijkt dan ook je ogen uit tijdens het zeilen in Oostenrijk. Een ervaring die je niet snel vergeet!

Om een zeilboot te huren in Oostenrijk heb je geen speciale diploma’s of certificaten nodig. De Oostenrijkse zeilbond geeft wel een basisdiploma genaamd ‘Segelschein A’ uit, maar deze is niet verplicht. Omdat de zeilsport in Oostenrijk relatief klein is zijn er weinig eisen voor huurders van zeilboten. In sommige gevallen wordt er ook de optie gegeven om zeillessen te nemen en daarna zelfstandig te huren.

De beste plaatsen om te zeilen in Oostenrijk

Zeilen in Oostenrijk biedt een unieke ervaring
Zeilen in Oostenrijk biedt een unieke ervaring

Ondanks dat er een hele hoop bergmeren in Oostenrijk te vinden zijn, is er niet bij elk meer en mogelijkheid om een zeilboot te huren aanwezig. Nu is het mogelijk om met een trailer achter je auto over smalle bergweggetjes je eigen zeilboot mee te nemen, maar in veel gevallen is het huren van een zeilboot een beter idee. Waar je wel een zeilboot kunt huren is in de Achensee vlakbij Inssbruck. Ook in het meer bij Zell am See is er een mogelijkheid om te zeilen op een prachtig bergmeer.

Naast Duitsland en Zwitserland is Oostenrijk een van de drie landen dat aan het grote meer de Bodensee ligt. Bij de Oostenrijkse stad Bregenz loopt de rivier de Rijn de Bodensee in. Bregenz heeft een aantal veerverbindingen die over het meer lopen en biedt een aantal plekken waar een zeilboot gehuurd kan worden.