De Waddenzee, zeilen bij de eilanden

De Waddenzee is het stukje zee tussen het vasteland van Nederland en de Waddeneilanden. De Waddeneilanden zijn een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Duitsers. Het is een prachtige bestemming om bijvoorbeeld te fietsen of natuurlijk te zeilen. Bij het zeilen op de Waddenzee moet er rekening gehouden worden met de stroming en het getij. Stukken van de Waddenzee komen op sommige tijdstippen droog te liggen, dit maakt dat het ‘wadlopen’ een populaire activiteit is onder vakantiegangers en de eilandbewoners.

In juni 2009 kreeg de Waddenzee een plek op de Werelderfgoedlijst.

De zandbanken in de Waddenzee worden afgewisseld met brede vaargeulen. Het ruim 500 kilometer getij is geliefd bij toeristen, vissers en natuurlijk zeilers. Op de eilanden zijn veel zeilscholen, zeilverhuurders en jachthavens te vinden.

Een vuurtoren op het waddeneiland Ameland

Zeilwedstrijden op de Waddenzee

Jaarlijks worden er op de Waddenzee verschillende zeilwedstrijden gehouden. Zo wordt jaarlijks de waddenrace gevaren, een race voor charterschepen die van Den Oever naar Texel, Vlieland en Terschelling varen. Ook de Harlingen-Terschelling (HT) race is voor zeilliefhebbers een begrip. Sinds 1946 wordt de wedstrijd op de unieke Waddenzee gevaren. Voor meer zeilevenementen op de Waddenzee kun je hier klikken.

De historie van het Zeilen op De Wadden

In de haven van Harlingen liggen 70 historische zeilschepen, genaamd ‘De Bruine Vloot’. Sinds 1970 zijn zeilliefhebbers begonnen met het opknappen van deze oude zeilschepen. Vandaag de dag kunnen deze boten bekeken worden en kan ermee gezeild worden op de Wadden. In de haven van Ameland ligt Klipper Willem Jacob uit 1889, een schip dat gebouwd is om sportief te zeilen. Men kan met deze boot dagtochten of tochten van eiland naar eiland maken.