Zweden is het land van de scherenkust en uitgestrekte natuur

Voor de kust ligt de archipel, bestaande uit duizenden eilanden van roze en grijs graniet. Voor zeilliefhebbers laat Zweden werkelijk niets te wensen over. Ongerepte natuur, schone stranden, ideale zeilomstandigheden en talloze anker plekjes op de onbewoonde eilanden.

Voor zeilliefhebbers laat Zweden werkelijk niets te wensen over.

Een zeilwedstrijd in het  plaatsje Härnösand in Midden-Zweden
Een zeilwedstrijd in het plaatsje Härnösand in Midden-Zweden

De natuur in Zweden heeft zeilers zo veel te bieden. In het zuiden vind je de uitgestrekte stranden en het betrekkelijk vlakke landschap. De stad Malmö is een goede uitvalsbasis om deze zuidelijke regio van Scandinavië te ontdekken. De archipel van de Zweedse hoofdstad Stockholm bestaat uit duizenden eilandjes die een waar paradijs voor kustzeilers vormen. De kust is bezaaid met de authentieke Zweedse houten huisjes en elk eilandje heeft weer een eigen karakter. Even noordelijker in het gebied Höga Kusten wordt de natuur grilliger en ruwer. Hier vind je flinke rotspartijen aan de kust en beginnen er heuvels en bergen op te doemen.

In Zweden is water, varen en zeiler verweven met het dagelijks leven. Veel Zweden bezitten een eigen boot en zijn in hun vrije tijd dan ook vaak op het water te vinden.

De beste plekken om te zeilen in Zweden

De twee grootste meren van Zweden, het Vänern en het Vättern meer zijn uiterst geschikt om te zeilen. Langs de waterkant vind je vele tientallen Scandinavische dorpjes die helemaal zijn ingericht op de watersport en zeilen. De meren hebben een goede verbinding met zowel het Skagerrak als de Oostzee. Daarnaast zijn ze geschikt voor de meer ervaren zeiler, maar kan ook de beginner op de Zweedse meren goed terecht. Jaarlijks worden er door de vele zeilverenigingen die aan het meer te vinden zijn een aantal grote zeilregetta’s georganiseerd waar iedereen zich voor kan inschrijven.

De meren Vänern en Vättern zijn de mooiste meren van Scandinavië

Voor wie meer van kustzeilen houdt is de Zweedse kust een parel die geen enkele zeiler mag missen. Pittoreske vissersplaatsjes  worden afgewisseld met ruige rotskusten en de mooiste natuur. Wie liever niet op het dek ligt te bakken in de brandende zon maar liever de handen uit de mouwen steekt aan boord zijn de Zweedse zomers een feest. De fantastische voorzieningen langs het water voelen als een warm welkom na een lange dag op het water.