Varen tussen besneeuwde bergtoppen en Zwitserse berghutten

Zeilen in Zwitserland betekent zeilen op betoverend prachtige bergmeren. Bekend zijn onder andere het meer van Neuchâtel, het Thunermeer en het Bodenmeer. De bergmeren zijn goed toegankelijk. Maar aan het huren van een zeilboot hangt echter wel een prijskaartje.

Zeilen tussen de besneeuwde bergtoppen
Zeilen tussen de besneeuwde bergtoppen

Regels voor zeilen in Zwitserland

Er zijn regels voor In Zwitserland zijn er twee soorten vergunningen: een om op zee onder de Zwitserse vlag te varen; en een voor zeilen op de Zwitserse binnenwateren. Een persoon die een vergunning voor op zee (permis mer) wil aanvragen, moet al een vergunning voor de binnenwateren bezitten (permis pour eaux intérieures). Een vaarbewijs (permis de conduire pour bateaux) is niet nodig om in een zeilboot te varen met een zeiloppervlakte van minder van 15 vierkante meter.

De Zwitserse meren

De grote Zwitserse steden zijn allemaal rond de binnenlandse meren gebouwd. Vanuit elke stad is er dan ook de mogelijkheid een zeiltocht over de meren te boeken. Vanaf het water krijg je een heel ander beeld van het land dan vanuit de bekende en toeristische Alpen. Zwitserland beschikt over een van de mooiste binnenwateren van Europa en heeft de zeilsport in de afgelopen decennia omarmd. De voorzieningen op en rond het water zijn goed, en elk aan het water gelegen dorp beschikt over een eigen jachthaven.