Heeg is het watersporthart van Friesland

Als je aan de provincie Friesland denkt, dan denk je natuurlijk direct aan watersport. Friesland is de meest waterrijke provincie en als het ergens mooi en goed zeilen is, dan is het daar. Het Friese plaatsje Heeg is voor watersportliefhebbers, en zeker voor zeilers, een ideale uitvalbasis om de Friese wateren te verkennen. Dus denk je voortaan aan Friesland? Denk dan zeker ook aan Heeg.

Heeg vind je een kleine tien kilometer onder Sneek, in het zuidwesten van de provincie. Het is gelegen aan het Heegermeer. Dit Heegermeer heeft een oppervlakte van ruim 6,5 vierkante kilometer. Het laat zich raden dat je hier naar hartenlust kunt zeilen, roeien, surfen en wat al niet meer zij. Vanuit Heeg is ook het IJsselmeer goed te bereiken. Je vaart hier dan via het Johan Friso Kanaal, de Fluessen en het pittoreske stadje Stavoren naar toe. Een tocht die zeer zeker de moeite waard is om te ondernemen.

Heeg kent een lange geschiedenis. Ondanks dat het een klein dorp is, ongeveer 2500 inwoners, heeft het een grote rol gespeeld in de palingvisserij. De rol van Heeg in deze sector was zelfs zo groot dat de palingvissers uit Heeg aan de kade van de Theems, ter hoogte van Tower Bridge, hun eigen ligplaatsen hadden. Dat de palingvisserij zo’n grote rol speelde zie je ook terug in het wapen van het dorp. Vandaag de dag draait alles in Heeg om watersport. Dit zie je onder andere terug in de aanwezigheid van veel zeilscholen, jachthavens, bootverhuurders en en scheepswerven.

Als je aan Friesland denkt, dan denk je natuurlijk direct aan watersport.

De beste plekken om te zeilen in Heeg

De Friese plaats is een van de beste locaties om de provincie vanaf het water te verkennen. Vanaf de vele jachthavens ben je binnen een mum van tijd op het Heegermeer en de Fluessen, die samen het grootste binnenmeer van Friesland vormen. Afhankelijk van het weer is Heeg voor zowel de beginnende als meer ervaren zeiler een geschikte plek om het water op te gaan.

Vanuit Heeg zijn dagtochten naar Sneek, Gaastmeer of Woudsend een mogelijkheid, deze plaatsen zijn beiden vanaf het Heegermeer goed te bereiken. Op het “eiland van Heeg” is het mogelijk om aan te meren.

Ondanks het toerisme heeft Heeg zijn eigen authentieke karakter weten te behouden.

Vanaf het plaatsje Heeg ben je binnen de kortste keren op het prachtige Heegermeer
Vanaf het plaatsje Heeg ben je binnen de kortste keren op het prachtige Heegermeer

Zeilscholen in Heeg

Heeg is een van de Friese dorpen waar het zeilen echt leeft, en dat zie je dan ook zeker terug in het aantal zeilscholen die zich er hebben gevestigd. Op`t Eilân dat tegen het Heegermeer aan ligt, vind je twee van de meest populaire zeilscholen van Friesland. Zeilschool It Beaken bestaat al sinds 1946 en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een van de bekendste zeilscholen van de provincie. Ook zeilschool Op de Helling is in Heeg te vinden, verschillende zeilkampen aan voor kinderen van 8-19 jaar. De vloot van deze zeilschool bestaat uit de Optimist, Laser Pico, RS Feva, Laser Vago, Randmeer en Valk.

Zeilboot huren in Heeg

Ook voor het huren van een zeilboot ben je in Heeg aan het goede adres. Er zijn meerdere bootverhuurders met een uitgebreide en diverse vloot waar je uit kunt kiezen. Zo is er Hoora, die ook hun eigen Polyvalk ontwikkelen en bouwen. Vanaf hun locatie ben je snel op het Heegermeer. Ook Ottenhome heeft een vestiging in Heeg. Zij hebben naast de standaard Valk een ruim aanbod in kleinere zeiljachten en sportieve tour-racer boten. Camping Lân en mar aan ‘de Burd’ in Heeg verhuurt naast campingplekken en accomodaties ook een aantal Valken. Ideaal voor een langer verblijf inclusief eigen boot.

Maar ook voor grotere zeilschepen en voor het huren van de traditionele Friese skûtsjes kun je in Heeg terecht.

Verblijven in Heeg

Het is geen enkel probleem om onderdak te vinden in Heeg. Diverse campings en hotels staan tot je beschikking, maar je kunt ook kiezen voor een B&B of overnachten op je eigen boot in één van de jachthavens. Waar je ook voor kiest, Heeg ontvangt je met open armen.

Ondanks het toerisme heeft Heeg zijn eigen authentieke karakter weten te behouden. Je vindt hier nog die gemoedelijkheid van een dorp, maar ook kun je hier prima uitgaan. Wat dit uitgaan betreft heb je verschillende mogelijkheden. Aan cafeetjes en restaurantjes geen gebrek en ook een avondje naar de discotheek behoort tot de mogelijkheden. Als je meer een cultuurliefhebber bent, maak dan eens een wandeling langs de vele 18e-eeuwse gebouwen die er in Heeg te vinden zijn. Een laatste tip die we je graag mee willen geven is de jaarlijkse opening van het watersportseizoen in Heeg. Dit is een ware happening (vaak i.c.m. buurman Sneek) met een food festival, braderie en popfestival.