De vier mooiste onbewoonde eilanden binnen Europa

Bij onbewoonde eilanden moet je waarschijnlijk meteen denken aan palmbomen, kokosnoten en een ondoordringbare jungle. Maar ook in het minder tropische Europa zijn er genoeg onbewoonde eilanden te vinden. Als je op zoek bent naar rust, ruimte en bijzondere planten en dieren kun je de volgende vier eilanden niet missen.

Rottumeroog

We beginnen dichtbij, in eigen land. Want wie denkt dat Nederland slechts vijf waddeneilanden kent heeft het mis. Naast Schiermonnikoog en boven Groningen ligt het onbewoonde eiland Rottumeroog. Nouja, bijna onbewoond. Op een enkele vogelaar na zul je er niemand aantreffen. Het eiland is een beschermd natuurgebied en is niet vrij toegankelijk. Wel worden er voor natuurliefhebbers een paar excursies per jaar georganiseerd.

Rockall

Als zeiler wil je eigenlijk het liefst zo ver mogelijk van deze rotspunt midden in de zee vandaan blijven. Meerdere schepen zagen tijdens een storm of dichte mist het rotseiland over het hoofd. Het eiland torent 22 meter boven de zeespiegel uit en is te klein om bewoond te worden. Toch zijn er avonturiers die een poging wagen. Zo verbleef Nick Hancock in 2014 45 dagen op het eiland.

Blasket eilanden

Ten westen van Ierland liggen de Blasket eilanden. Hoewel de eilanden vandaag de dag onbewoond zijn is dat niet altijd zo geweest. Ooit leefden er zo’n 200 mensen op het eiland, maar in 1953 vertrokken de laatsten en sindsdien is het eiland onbewoond. Het landschap van de Blasket eilanden is typisch Iers. Groene vlaktes, een grillig glooiend landschap en steile kliffen waar een ruige zee tegenaan beukt. Her en der vind je nog ruïnes van de huizen van de oorspronkelijke bewoners.

Filfla

Ten zuiden van het eiland Malta ligt het onbewoonde eilandje Filfla. Het eiland is een indrukwekkend plateau dat op 60 meter hoge klippen ligt. Ooit legden vissers die in deze regio visten hier aan om een dienst bij te wonen in het kappelletje op het eiland, dat tevens het enige gebouw was. Door een aardbeving in 1856 verdween een groot deel van het eiland in de zee, en sindsdien is het eiland onbewoond. Betreden mag helaas alleen voor educatieve- of wetenschappelijke redenen.

Related posts