Per boot door heel Europa in de voetsporen van de Vikingen

In de negende eeuw reisden de Vikingen tijdens hun rooftochten door heel Europa. Op zoek naar rijkdom, maar ook naar plekken om zich voor langere tijd te vestigen en steden op te zetten. Door heel Europa zijn steden te vinden die oorspronkelijk door de Vikingen zijn opgezet. Al deze steden hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal per boot te bezoeken. Op dezelfde manier als de Vikingen 1200 jaar geleden voor het eerst voet aan land zetten.

Cork

Een van de grootste verovering die de Vikingen in hun tijd deden was in Ierland. Veel van de Ierse steden, waaronder de Ierse hoofdstad Dublin en Waterford in het zuiden van het land zijn door de Vikingen opgebouwd. Ook Cork werd door de Vikingen bezet. In het jaar 820 werd het klooster van Cork voor het eerst aangevallen. In de daaropvolgende jaren werd de plaats meerdere jaren geplunderd, totdat de Vikingen besloten er permanent hun kamp op te bouwen. Door de vele veldslagen die Cork door de jaren heen heeft moeten doorstaan is er uit die tijd weinig bewaard gebleven.

Wolin

Van West-Europa naar Oost-Europa, naar het Poolse eiland Wolin. Dit eiland dat voor de kust van Pommeren ligt was in de negende eeuw een van de belangrijkste handelsposten van de Oostzee. Onder andere ijzer, brons, hout en glas werden vanuit Wolin met heel Scandinavië en het Poolse en Russische achterland verhandeld. De voornamelijke Deense Vikingen die op het eiland huisden noemde het eiland Jumne en hadden een flinke vinger in de pap in het internationale handelsverkeer. Ondanks dat de Poolse koning aanspraak maakte op het eiland bleef Wolin nog lang in Deense handen.

Bergen

Een stuk noordelijker ligt de Noorse stad Bergen. Toen ruim 1000 jaar geleden de Noorse Vikingkoning Harald Hårfagre de slag om Hafrsfjord won en begon met het opbouwen van het huidige Noorwegen maakte hij Bergen tot de hoofdstad van het land. Het fort Bergenhus vlakbij de haven van de Noorse stad stamt nog uit die tijd, waardoor de geschiedenis nog sterk aanwezig is. Het museum over de historie van Bergen heeft een speciale tentoonstelling over de Vikingen en hun relatie met de stad. Ook zijn er eeuwenoude rotstekeningen te vinden bij Fluberget, tussen de Noorse steden Bergen en Stavanger.

Roskilde

Op slechts 30 minuten van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt Roksilde. Via de Roskilde Fjord is deze eeuwenoude stad goed per boot te bereiken. De beroemde kathedraal, die sinds kort op de UNESCO werelderfgoed lijst staat, is de laatste rustplaats van alle Deense Koningen en Koninginnen sinds 986. Maar ook al voor die tijd stond Roskilde op de kaart als een belangrijke handelsplaats voor de Vikingen. Die historie herleeft in het grootste vikingschepen museum ter wereld, het Vikingeskibs Museet. In dit museum kun je zelf ervaren hoe het is om op een vikingschip te varen en worden er op de historische scheepswerf nog boten gebouwd met technieken uit die tijd.

Related posts