12-jarige zeiler is de jongste ooit die het Kanaal overstak

De 12-jarige jongen Tom Goron uit Bretagne heeft een nieuw wereldrecord neergezet om de jongste persoon te worden die het Engelse Kanaal oversteekt. Hij voltooide de oversteek in een simpele optimist.

De jongen komt uit het Franse Aucaleuc (Côtes-d’Armor). In totaal deed hij er 14 uur en 20 minuten om van Isle of Wight naar Cherbourg te zeilen. Deze 96 km lange reis in een voltooide hij deze week in een Optimist.

De vader van de jongen vaarde mee in een volgboot voor het geval er iets misging, maar uiteindelijk zeilde Tom zonder problemen van Engeland naar Frankrijk en brak het record dat in 2016 was gevestigd door de 15-jarige Violette Dorange. Zij deed er 14 uur en 56 minuten over.

Koppig, ambitieus en vastberaden

Zijn gemiddelde snelheid was iets meer dan vier knopen (ongeveer 7,6 km per uur). De moeder van de jongen zei: “Ik ben enorm trots op mijn zoon. Hij is erg koppig, ambitieus en vastberaden.” Wel werd jongen volgens verschillende bronnen tijdens zijn reis flink zeeziek. Hij zei achteraf dat hij 10 keer had gebraakt tijdens de reis en wilde na vijf uur opgeven. Uiteindelijk haalde zijn vader hem over om door te gaan.

Na het voltooien van zijn oversteek zei de heer Goron dat hij geïnspireerd was door de Franse jachtcoureur François Gabart, die vorig jaar een nieuw wereldrecord vestigde als snelste solo zeilreis over de hele wereld.

Zeilcarrière

Volgens de lokale nieuwsbron Ouest Frankrijk was Tom twee jaar oud toen hij voor het water op ging in een Optimist. Sindsdien is hij blijven zeilen bij het nautisch centrum van Saint-Suliac (Ille-et-Vilaine) in Rennes. Dit jaar eindigde hij als zesde van de 60 zeilers in de Coupe de Bretagne race, de laatste kwalificatieronde voor de nationale kampioenschappen.

Hij neemt vanaf 6 juli deel aan de nationale juniorenkampioenschappen en hoopt deze zomer te kunnen deelnemen aan de Coupe Internationale.

Related posts