De drie mooiste zeilreizen door Arctische gebieden

Voor veel mensen staat een zeilvakantie gelijk aan felblauwe wateren, de zon hoog aan de hemel en een koud drankje op het dek. Maar ook voor wie meer avontuur wil en de verste uithoeken van deze aardbol wil verkennen is een zeilreis heel geschikt. Een van de meest bijzondere en uitdagende reizen is die richting het Arctisch gebied.

De Bark Europa is een Nederlands Tall Ship die bekend staat om zijn reizen richting het Arctisch gebied
De Bark Europa is een Nederlands Tall Ship die bekend staat om zijn reizen richting het Arctisch gebied

Majestueus zeilen in Spitsbergen

Een van de bekendste bestemmingen tijdens een zeilreis door het Arctisch gebied is Spitsbergen, ook wel bekend als Svalbard. Deze eilandengroep bestaat uit verschillende bergachtige eilanden waar meer dan duizend ijsberen wonen. Spitsbergen is een droomlocatie voor fotografen. Met zijn ruige bergketens, eeuwenoude gletsjers, en fauna zoals walrussen en orka’s, diepe fjorden en het noorderlicht is Spitsbergen een unieke ervaring.

Verken het Arctische landschap en de natuur op een van de meest afgelegen plekken ter wereld
Verken het Arctische landschap en de natuur op een van de meest afgelegen plekken ter wereld

Op zeilavontuur naar onherbergzaam Groenland

De hele Oost-Groenlandse kust wordt voor een groot deel van het jaar door zee-ijs afgesneden, maar in de Articische zomer breekt het ijs uiteen en zijn er een groot aantal fjorden en gletsjers die kunnen worden verkend. De nederzettingen van de Inuit in dit gebied zijn schaars, dus je hebt een zelfvoorzienend expeditieschip nodig om door de wildernis te navigeren.

Dit deel van Groenland is een de laatste echte wildernissen op aarde. Zeilen is een prachtige manier om dit te ervaren.

Op 70° noorderbreedte ligt een uitgestrekt gebied vol fjorden dat bekend staat als Scoresby Sound, met het piepkleine dorpje Ittoqqortoormiit aan de kop van 350 km aan spectaculaire zeilwateren. Bergketens, toendra-vegetatie, bijzondere bloemen en verre uitzichten op de ijskap van Groenland en enorme gletsjers bepalen het landschap. Veel van de zeilreizen richting Groenland vertrekken vanuit IJsland om het land van middernachtzon, ijsberen en walrussen te bereiken.

Een rondje IJsland

Een van de grote uitdagingen die elke ervaren zeiler moet hebben ervaren is een rondje IJsland. Vanaf de hoofdstad Reykjavik in het zuidwesten van het land bestaat het uit een ronde van zo’n 1000 kilometer. Het land bestaat uit sneeuw en gletsjers, maar er zijn ook watervallen, wilde bloemenweiden, De schilderachtige kustlijn van IJsland is bezaaid met meer dan honderd prachtige fjorden. Het land kent 800 warmwaterbronnen, 10.000 watervallen, 35 actieve vulkanen, het noorderlicht en de grootste gletsjer van Europa.

IJsland kent een van de meest indrukwekkende kustgebieden ter wereld. Een rondje om IJsland heen zeilen is dan ook een indrukwekkende ervaring.
IJsland kent een van de meest indrukwekkende kustgebieden ter wereld. Een rondje om IJsland heen zeilen is dan ook een indrukwekkende ervaring.

IJsland is een paradijs voor vogelspotters en de noordwestelijke fjorden beschikken over prachtige zeekliffen, papegaaiduikers en unieke zeevogelkolonies. Rond de kustlijn en in de diepe fjorden kom je walvissen tegen op zoek naar voedsel. De wateren van IJsland zijn rijk aan vis, dus mis niet de kans om een vislijn te slepen.

Related posts