Petitie tegen aanpassingen Olympische klassen krijgt veel bijval

Een online petitie om de herziening van de Olympische zeilevenementen en -klassen een halt toe te roepen, krijgt veel bijval van zeilers over de hele wereld. De petitie werd 48 uur geleden gepubliceerd en haalde in die tijd al meer dan 12.500 digitale handtekeningen op. De voorstellen pleiten voor verandering van 8 van de 10 Olympische evenementen en hun klassen.

De Laser Radial is een van de klassen die mogelijk worden geschrapt voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
De Laser Radial is een van de klassen die mogelijk worden geschrapt voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024 wil World Sailing een aantal ingrijpende aanpassingen maken in het wedstrijdprogramma. De initiatiefnemers van de petitie zeggen de zeilsport ‘te willen redden’ en veroordelen de plannen van de wereldorganisatie van het zeilen sterk.

Petitie

De initiatiefnemers van de petitie schrijven op de pagina op Change.org: “Het verstrekkende voorstel van World Sailing verlegt de focus van toegankelijke klassen zoals de Laser Radial naar een op technologie gebaseerd format dat kostbare vervanging van boten en apparatuur vereist. Het is nu mogelijk dat maximaal 8 van de 10 huidige Olympische zeildisciplines voor Parijs 2024 worden geschrapt. Daardoor wordt de hoop geschaad van talloze jonge zeilers die dromen dat ze ooit hun club en land zullen vertegenwoordigen en Olympiërs worden. Ook zullen de minder goed gefinancierde zeilers hier harder door geraakt worden.”

Er is weinig tijd. De toekomst van onze sport ligt bij ieder van jullie.

De tegenstanders van de mogelijke veranderingen in het Olympisch zeilprogramma vrezen dat de zeilwereld niet meer goed aansluit op de nieuwe Olympische zeilklassen. “De vrijwel een volledige verandering in klassen zal niet alleen de enorme investeringen elimineren die jaar na jaar worden gemaakt door degenen die de Olympische droom najagen, het zal ook een zware tol eisen van de zeilclubs die de sport ondersteunen. Competitief zeilen is gebaseerd op de clubs, waar jonge zeilers met startende zwaardboten beginnen te zeilen.

Flinke steun

De petitie is ondertekend door een aantal deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen en Rio de Janeiro. Onder andere Sime Fantela die in Rio goud won in de 470 en de Australische bondscoach Victor Kovalenko ondertekenden de petitie al.

Over vier dagen komt World Sailing bijeen om onder andere over het Olympische voorstel te vergaderen.

Related posts