Wat is flottielje zeilen?

Wil je op zeilvakantie maar heb je geen zeilervaring? Met een flottielje zeilvakantie is iedereen schipper op zijn eigen boot. Vrijheid op het water in combinatie met de voordelen van het zeilen in een groep. Maar wat is flottielje eigenlijk?

Flottielje zeilvakanties zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden
Flottielje zeilvakanties zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden

Flottielje uitgelegd

Flottielje is een zeiltocht in een groep, waarbij je als eigen schipper op een gehuurde zeilboot vaart. Een boot met ervaren begeleiding (de ‘leadboat’) leidt de groep, en is altijd bereikbaar mochten er problemen optreden. Flottielje zeilen biedt alle vrijheid die je wenst. De dag begint met een briefing waar de volgende bestemming, de bijzonderheden en weersomstandigheden worden besproken. Vervolgens kun je zelf bepalen of je in de buurt blijft van de groep of zelfstandig op pad gaat.

Flottielje zeilen biedt alle vrijheid die je wenst.

In de bovenstaande video leggen we uit wat een flottielje zeilvakantie is. Ook krijg je door de beelden een indruk van de activiteiten, de omgeving en het sportieve karakter van een zeilvakantie. Kijk voor meer uitlegvideo’s en andere zeilvideo’s op ons Youtube kanaal.

Heb je ervaring nodig voor flottielje?

Voor een flottielje is wel enige ervaring vereist. Er moet minstens één iemand aan boord zijn die ervaring heeft met zeilen op een kajuitjacht, aangezien er zelf gemanoeuvreerd en aangelegd moet worden. Voor andere vragen is de begeleiding van de flottielje aanwezig. In de meeste gebieden is er per boot ook minimaal één vaarbewijs noodzakelijk.

In de meeste gebieden is een vaarbewijs verplicht

In sommige gevallen is het mogelijk om van tevoren op locatie een zeilcursus te volgen die je alles leert over het zeilen op een zeiljacht. Zo kun je ter plekke de nodige papieren halen en stap je met een gerust hart op je eigen schip. Een andere mogelijkheid is meevaren met een ervaren zeiler of het inhuren van een schipper die de gehele reis meevaart.

Flottielje is individueel zeilen onder leiding van een ervaren schipper
Flottielje is individueel zeilen onder leiding van een ervaren schipper

De beste plekken voor een flottielje zeilvakantie

Kenmerken van populaire bestemmingen van een flottielje zeilvakantie zijn een prettig klimaat, voldoende voorzieningen zoals havens en genoeg kustplaatsen om tussen te varen. Door heel Europa kan gezeild worden en worden zeilvakanties georganiseerd. In dit artikel focussen we op de vier grootste landen voor flottielje zeilvakanties: Kroatië, Griekenland, Spanje en Italië.

Kroatie

Kroatië is al jarenlang de populairste bestemming voor zeilvakanties. Door het enorme kustgebied en de vele eilanden is de Kroatische regio Dalmatië de nummer één bestemming voor flottielje zeilvakanties. Voor liefhebbers van eilandhoppen, goed eten en drinken, een mediterraans klimaat en een overvloed aan natuur en cultuur is Kroatië een must-go.

Griekenland

Ondanks dat Griekenland maar een klein stukje zuidelijker ligt dan Kroatië is zeilen in Griekenland een wereld van verschil. Met een unieke eeuwenoude cultuur, een verfijnde keuken en een ontelbaar aantal eilanden om te ontdekken is een flottielje zeilvakantie in Griekenland een unieke belevenis.

Een ontelbaar aantal eilanden om per zeilboot te ontdekken

Spanje

De Spaanse Costa trekt al vele jaren zonaanbidders aan. Maar vanaf het water laat de Spaanse kust een heel ander gezicht zien. Geniet van de vele kustplaatsjes die het beste per boot te bereiken zijn, drink Spaanse wijn aan boord van je eigen zeilboot en proef van allerlei lokale specialiteiten. Met een flottielje zeilvakantie in Spanje ontdek je Spanje op een eigen unieke manier.

Italië

De Italiaanse cultuur en natuur maken een flottielje zeilvakantie in Italië een fantastisch avontuur. Italië staat bekend om zijn vele exclusieve kustplaatsjes en luxueuze jachthavens. Proef de Italiaanse zon aan boord van je eigen zeilboot, zet alle zeilen bij en ontdek La Bella Italia vanaf het water.

Voor een flottielje zeilvakantie heb je vaak geen diploma of certificaat nodig
Voor een flottielje zeilvakantie heb je vaak geen diploma of certificaat nodig

Geschiedenis van flottielje

Het concept van de flottielje komt uit de marine, waar grote groepen schepen van dezelfde klasse zich gezamenlijk verplaatsen. Het woord komt van het Spaanse woord voor vloot, ‘flota’.

Vandaag de dag wordt het woord flottielje alleen nog maar gebruikt voor zeilvakanties die in een groep onder leiding van een begeleider worden gevaren.

Zo boek je een flottielje zeilvakantie

Flottieljes worden voornamelijk georganiseerd in gebieden rond de middellandse zee zoals Griekenland, Kroatië en Turkije. In elke populaire zeilplaats zijn er wel mogelijkheden om op te stappen. Het zijn vaak Nederlandse of internationaal georiënteerde bedrijven die de zeiltochten organiseren. Zo verloopt alle communicatie gemakkelijk en doe je snel sociale contacten op met andere boten.

[su_box title=”De beste deals voor flottielje zeilvakanties” box_color=”#1e73be”]Op zoek naar de beste deals voor een flottielje zeilvakanties? Op Zeilspot Deals vind je de beste deals voor zeilvakanties tegen de scherpste prijzen. De beste zeilvakanties van vertrouwde aanbieders tegen de scherpste prijzen vind je op Zeilspot Deals.[/su_box]

Related posts