Zeilen tijdens Corona: welke maatregelen zijn er?

Het coronavirus raakt alle sectoren, zo ook bootverhuurders en zeilscholen. Veel bedrijven nemen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Wat kun je verwachten als je deze zomer een zeilboot wil huren, of je wil aanmelden voor een zeilkamp?

Ook bij veel bootverhuurders en zeilscholen is het ontsmetten van handen verplicht
Ook bij veel bootverhuurders en zeilscholen is het ontsmetten van handen verplicht

Covid-19 tijdens het huren van een zeilboot

Omdat zeilen een buitensport is zijn de regels rondom covid-19 tijdens het huren van een zeilboot niet erg streng. Wel is er bij veel bootverhuurders een maximum aantal personen per zeilboot ingesteld om aan de anderhalve meter te kunnen voldoen. Bij een Polyvalk zijn dit vaak drie personen. Wel zijn er vaak aanvullende regels ingesteld bij de balie van de bootverhuur. Onder andere het ontsmetten van de handen en afstand houden zijn belangrijke regels bij veel bootverhuurders.

Voor zeilkampen vormt het virus over het algemeen minder een probleem omdat deze kampen vaak gericht zijn op jongere mensen. De capaciteit is wel naar beneden bijgesteld zodat er meer afstand gehouden kan worden op de slaapkamers. Ook zien eigenaren van zeilscholen dat het aantal aanmeldingen voor de zeilkampen lager lag dan in voorgaande jaren. Dat ondanks dat veel Nederlanders vakantie in eigen land vierden.

Varen met passagiers is voor veel schepen in de bruine vloot helaas nog geen optie
Varen met passagiers is voor veel schepen in de bruine vloot helaas nog geen optie

Charterschepen en internationale zeilreizen

De sector binnen de zeilwereld die het hardste geraakt wordt door het coronavirus zijn de charterschepen. Omdat zij lastig met grote groepen passagiers kunnen varen valt hun complete inkomen weg. In juni voerden tientallen schippers actie bij Pampus voor extra steun voor de bruine vloot. Eind augustus maakte de overheid 15 miljoen euro vrij voor de de historische zeilschepen die met passagiers rondvaren.

Related posts