Controleer altijd deze dingen als je een zeilboot huurt

Het huren van een zeilboot is populairder dan ooit. Geen aanschafkosten, geen onderhoud en onafhankelijk zijn van locatie klinkt elke zeiler in de oren. Een risico van het huren van een boot is dat je niet weet wie er voor jou in heeft gevaren en hoe die zeiler de boot heeft achtergelaten. Loop om nare verassingen achteraf te voorkomen daarom altijd deze checklist na voordat je van wal steekt.

Controleer deze punten altijd vóórdat je de haven verlaat, zo kun je met problemen nog bij de verhuurder terecht
Controleer deze punten altijd vóórdat je de haven verlaat, zo kun je met problemen nog bij de verhuurder terecht

Is de zeilboot beschadigd?

De meest voor de hand liggende op deze checklist, de beschadigingen aan de boot. Controleer de complete romp, maar ook het binnenwerk en de zeilen. Onthoud dat een klein gaatje in het zeil tijdens het zeilen kan uitscheuren tot een groter gat.

Naast dat je achteraf niet voor de kosten van een eventuele beschadiging aan de boot wil opdraaien is het ook belangrijk voor de veiligheid dat je met een zeilboot zonder mankementen van wal steekt. Controleer daarom ook de verstaging van de mast en

Is de inventaris compleet?

In veel huurboten bevindt zich een lijst met de inventaris. Controleer altijd of deze compleet is, als er achteraf spullen missen heb je kans dat je deze zult moeten vergoeden. Controleer de stootwillen, het anker en andere accessoires vermeld op de lijst.

Loop voordat je de trossen losgooit altijd de lijst met de inventaris na om te checken of alles compleet is

Controleer ook items die eventueel niet op de lijst met de inventaris staan, maar je tijdens het zeilen wel nodig hebt. Zo is een anker niet altijd standaard, maar heb je deze in sommige situaties wel nodig.

Doet de buitenboordmotor het?

Je zult niet de eerste zeiler zijn waarbij de buitenboordmotor het op een cruciaal moment mee ophoudt. Controleer daarom altijd de buitenboordmotor voordat je van wal steekt. Start deze vlot? Zit er genoeg brandstof in?

Bovendien is de ene buitenboordmotor de ander niet. Vraag het de verhuurder als je bepaalde onderdelen van de motor niet herkent, zo voorkom je lastige situaties op het water. De verhuurder legt het je graag uit.

Controleer altijd of er genoeg reddingsvesten aan boord zijn
Controleer altijd of er genoeg reddingsvesten aan boord zijn

Zijn er genoeg reddingsvesten aanwezig?

Veiligheid staat altijd voorop, controleer daarom altijd of er voldoende reddingsmiddelen aanwezig zijn voor het aantal personen op de boot. Mochten er reddingsvesten ontbreken, heeft de verhuurder er altijd een paar extra op voorraad. Zorg er bij een hoge windkracht of slecht weer voor dat de reddingsvesten binnen handbereik liggen.

Hoe ziet het gebied er uit?

Veel verhuurders geven je een overzichtskaart van het gebied mee als je een boot huurt. Het kan geen kwaad vooraf al te bekijken hoe het gebied in elkaar zit, of er kans is op stroming of scheepvaart en waar de mooiste zeilplekken in het gebied te vinden zijn.

Bekijk voordat je van wal gaat het vaargebied en plan een geschikte route

Een goed overzicht over het vaargebied geeft niet alleen een veilig gevoel, maar zorgt er ook voor dat je de beste en mooiste route kunt uitzetten.

Wat zijn de weersomstandigheden?

Last but not least, controleer de weersomstandigheden voordat je het water op gaat. Zo kom je niet onverwacht voor verrassingen te staan. Door de weersomstandigheden vooraf te controleren kun je jezelf er ook beter op kleden. Zonnebrand bij zonnig weer, een zeilpak bij slecht weer.

Vraag bij een hoge windkracht aan de verhuurder hoe je een rif in het zeil legt. Vanaf windkracht zes of met onweer op komst kun je de zeiltocht beter uitstellen. Veel verhuurders zijn hierin meegaand en geven je graag de mogelijkheid om op een ander moment terug te komen.

Related posts