Beleef 180 miljoen jaar geschiedenis langs de Jurassic Coast

Uitgestrekte stranden, dramatische kliffen, smalle landtongen en beschutte baaien maken de Jurassic Coast een uniek gebied.
Uitgestrekte stranden, dramatische kliffen, smalle landtongen en beschutte baaien maken de Jurassic Coast een uniek gebied.

De Britse Jurassic Coast heeft zijn naam dubbel en dwars verdiend. Het grillige en steile kustgebied ziet er uit alsof het in duizenden jaren niet veranderd is. Ook de vele fossielen die er gevonden worden maken de Jurassic Coast een uniek kustgebied. Vanaf het water komt de grillige steile kliffen het beste tot zijn recht.

Een kust van 180 miljoen jaar oud

De Jurassic Coast strekt zich met een lengte van 154 uit langs het Kanaal, ongeveer van Devon tot Dorset. Het kustgebied wordt gekenmerkt door steile kliffen die gevormd zijn in de periodes Trias, Jura en Krijt. De kustlijn is van zo’n internationaal geologisch belang dat het in 2001 door UNESCO tot het eerste natuurlijke werelderfgoed van Engeland werd uitgeroepen

De Durdle Door is een van de bekendste landmarks van de Jurassic Coast

Durdle Door

Een van de bekendste plekken langs de Jurassic Coast is de Durdle Door, een natuurlijk gevormde boog die de zee in steekt. De boog is gelegen op het landgoed Lulworth in Zuid-Dorset. en maakt nu deel uit ‘s werelds grootste natuurlijke wonderen, waaronder de Grand Canyon in Amerika en het Great Barrier Reef in AustraliĆ«.

Havenplaatsen langs de Jurassic Coast

De grootste havenplaatsen langs de Jurassic Coast zijn Weymouth, Charmouth en West Lulworth. In deze plaatsen zijn ook bezoekerscentra aanwezig die informatie over het gebied bieden. Deze plaatsen zijn dan ook perfect om te vertrekken voor een zeiltocht langs de Jurassic Coast.

De Jurassic Coast is 154 kilometer kustlijn met 185 miljoen jaar geschiedenis

Weymouth is al lang een van de meest populaire badplaatsen in Groot-Brittanniƫ. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. de beschutte, ondiepe wateren van het gouden zandstrand ideaal zijn om te zwemmen, en Weymouth geniet van meer zon dan andere plaatsen in Engeland, zelfs in de winter.

Zeilen langs de Jurassic Coast

In alle grote plaatsen langs de Jurassic Coast zijn er mogelijkheden om te zeilen. Er zijn mogelijkheden om een zeiljacht te huren voor meerdere dagen, of een ‘Jurassic Coast Sea Safari’ vanuit Poole Harbour van twee uur te boeken. Vooral buiten het zomerseizoen kan het weer in het zuiden van Engeland vrij onstuimig zijn, wat goed is om rekening mee te houden. Ondanks dat komt de schoonheid van de imposante Jurassic Coast het beste tot zijn recht vanaf het water.

Related posts