Dit zijn de belangrijkste certificaten en regels voor zeilen in het buitenland

Certificaten en regels voor zeilvakanties
Bij een zeilvakantie in het buitenland ben je gebonden aan allerlei certificaten en regels

Als je een boot wil huren in het buitenland, wil deelnemen aan een flottielje of met je eigen zeilboot internationaal op pad wil gaan moet je soms aan bepaalde regels voldoen en bepaalde certificaten bezitten. Zo kun je verstrikt raken in een wirwar van regeltjes

ICC: Internationaal Certificaat van Competentie

Wat we in Nederland kennen als het vaarbewijs wordt internationaal een ICC genoemd, een Internationaal Certificaat van Competentie. Als je een vaarbewijs hebt, is deze automatisch ook een ICC en dus in het buitenland geldig. Met Vaarbewijs I krijg je het ‘ICC for inland waters’. Met Vaarbewijs II krijg je het ‘ICC for inland and coastal waters’. Als je internationaal langs een kustgebied wil zeilen zul je dus in bezit moeten zijn van Vaarbewijs II.

Veel van de Nederlandse vaarbewijzen zijn ook geldig in het buitenland

Per landen gelden er daarnaast ook nog een waslijst aanvullende regeltjes en voorwaarden waar je aan moet voldoen om in het gebied te mogen zeilen. Op de officiële Nederlandse website van het Vaarbewijs vind je per land waar je aan moet voldoen.

Internationaal Certificaat Pleziervaartuig

Naast dat je als zeiler over de nodige papieren moet beschikken om in het buitenland te mogen varen, heeft de boot zelf ook een registratie nodig. Dit Internationaal Certificaat Pleziervaartuig (ICP) is een eigendomsbewijs en laat zien dat de boot waarop je vaart ook daadwerkelijk aan jou toebehoort. Meer informatie hierover vind je bij de ANWB.

Het verzekeren van je boot

Als je met je eigen boot gaat zeilen in Spanje, Italië, Kroatië of Griekenland moet je boot verzekerd zijn. In Nederland geld er geen verzekeringsplicht voor boten. Let er dus op dat je een internationaal verzekeringsbewijs bezit die geldig is in het land waar je vaart.

Related posts