Een eigen zeilboot kopen, of toch maar huren?

Nu het zeilseizoen weer voor de deur staat begint het bij veel zeilers zonder eigen zeilboot weer te kriebelen. Dit seizoen toch een eigen boot in de jachthaven leggen, of toch flexibeler zeilen en een boot blijven huren? Wij zetten de voor- en nadelen van huren en kopen voor je op een rijtje. Een zeilboot kopen, of toch maar huren?

Alle voordelen en nadelen van een eigen zeilboot
Alle voordelen en nadelen van een eigen zeilboot

De vrijheid van een eigen boot

Een van de voordelen van een eigen boot is de mogelijkheid om op elk moment te zeilen. Waar je als huurder bent toegewezen aan het aanbod van de verhuurder heb je als booteigenaar de luxe om je eigen zeilboot samen te stellen en heb je alle vrijheid om te zeilen wanneer je wilt. Een eigen boot is voor veel zeilers erg belangrijk en een grote vrijetijdsbesteding.

We pakken de calculator er bij. We kijken naar de populairste zeilboot in de Nederlandse huurvloot, de polyvalk. Nieuw kost een complete polyvalk rond de 15.000. Het huren van een polyvalk voor een dag kost gemiddeld 70. Tijdens de levensduur van de gekochte zeilboot zul je dus 214 keer gebruik moeten maken om voordeliger uit te zijn. Dat is uiteraard nog zonder de bijkomende kosten als afschrijving op materiaal, havengeld, winterstalling en onderhoud.

Volgens experts is de afschrijving op een nieuwe zeilboot in het eerste jaar 20%. De volgende vier jaren daarna is de afschrijving ongeveer 10% per jaar. Dit betekent dat een nieuwe polyvalk na vijf jaar en mits goed onderhouden nog maar 6000 waard is.

Flexibiliteit

De ene week zeilen in Zeeland, de andere week in Friesland. Door een zeilboot te huren ben je nooit gebonden aan een vast zeilwater en een vaste jachthaven. Booteigenaren die in een ander gebied willen varen zullen de boot uit het water moeten halen en er met de trailer heen moeten rijden. Of een meerdaagse vaartocht moeten maken.

Veel eigenaren van kleinere open zeilboten blijven binnen de wateren van het eigen zeilgebied. Mocht je dit te beperkend vinden kun je beter kiezen voor het huren van een zeilboot. Zo ben je niet gebonden aan een vaste plek en kun je overal zeilen.

Het winterseizoen betekent klussen, klussen en nog eens klussen.

Onderhoud

Voor booteigenaren is het winterseizoen het klusseizoen. Boot uit het water, de grote schoonmaak, een verse laag antifouling onder de boot en kleine reparaties uitvoeren. Naast een hoop geld kost het veel tijd en bovendien kennis om je zeilboot in goede staat te houden. Het winterseizoen is minstens net zo belangrijk als het zomerseizoen en is een essentieel onderdeel van het bezitten van een zeilboot.

Het is mogelijk het jaarlijkse onderhoud in de winter uit te besteden aan een vakman, maar hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.

Gedeeld eigenaarschap

De vrijheid van een eigen zeilboot, maar met minder lasten? Voor veel zeilers is gedeeld eigenaarschap een ideale oplossing. Alle voordelen van een eigen zeilboot, maar lagere kosten en minder verantwoordelijkheid. Bij een gedeeld eigenaarschap van een zeilboot wordt de boot door meerdere zeilers gebruikt. Een gedeelde zeilboot binnen een vriendengroep, familie of vereniging is een heel goed alternatief voor een huurboot.

Een zeilboot kopen: waar te beginnen?

Voor tweedehands zeilboten is de lokale jachthaven of zeilvereniging een goede plek om te beginnen. Er zijn altijd wel booteigenaren die hun zeilboot voor een aantrekkelijke prijs door willen verkopen. Een andere voor de hand liggende plek is online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Platforms die zich hebben gespecialiseerd in de verkoop van (zeil)boten zijn onder andere Boten24, Botentekoop en Yachtfocus. Ook de watersportvereniging HISWA heeft een eigen online platform waar boten te koop kunnen worden aangeboden. Hier vind je het aanbod van door de HISWA erkende jachtmakelaars.

Related posts