De vijf mooiste eilanden van Zweden voor zeilers

Maar liefst 221.831 eilanden telt het kustgebied van het Scandinavische land Zweden. Maar een heel klein deel van deze eilanden zijn bewoond, en veel van de eilanden zijn daarom vrij toegankelijk. Van groene eilanden vol bossen bij het zuidelijke deel van het land tot rotsachtige wildernis in het noordelijkste puntje, Zweden heeft een rijke variatie aan natuur te bieden.

Koster eilanden

De Koster eilanden zijn twee eilanden, Noord-Koster en Zuid-Koster nabij de grens tussen Zweden en Noorwegen. De twee eilanden liggen ongeveer 100 km boven de grote Zweedse stad Göteborg en daarmee zijn de twee eilanden een perfect uitstapje bij een bezoek aan deze stad. Het zuidelijkste eiland beschikt over een eigen jachthaven en een aantal basisvoorzieningen. Er vaart ook een aantal keer per dag een veerpont vanaf Strömstad, waar geen auto’s op vervoerd kunnen worden. Omdat deze eilanden in een afgelegen regio ligt zul je op de Koster eilanden geen massatoerisme vinden, maar rust, ruimte en ontspanning!

Finnhamn

Voor de kust van Stockholm ligt een archipel met 30.000 eilanden. Een daarvan is het eiland Finnhamn. Woeste rotspartijen, kraakheldere wateren, vergezichten over zee, prachtige doorgangetjes en wandelroutes maken dit ongerepte eiland een pareltje in de archipel. Mocht je geen eigen boot tot je beschikking hebben vertrekt er een veerdienst vanuit het centrum van Stockholm. Deze veerboot doet er ongeveer twee uur over om het eiland te bereiken en is heel betaalbaar. Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Zweden is een bezoek aan de archipel niet te missen.

Gotland

Gotland is het grootste eiland van Zweden, en heeft daarom ook de meeste inwoners. De hoofdstad van het eiland is Visby, dat met een eeuwenoude stadsmuur en een historisch centrum een ware publiekstrekker is. Ook Zweden zelf kiezen vaak voor het eiland als hun nummer één vakantiebestemming. Het eiland is een fijne mix van karakteristieke Scandinavische dorpjes, en natuur om te hiken, fietsen of zwemmen. Gotland is bekend van kinderheld Pippi Langkous en Cineast Ingmar Bergman en is een onmisbare bestemming voor mensen die Zweden tijdens hun vakantie aandoen.

Marstrand

In de archipel van de West-Zweedse stad Göteborg ligt het eiland Marstrand. Op het eiland vind je het fort Carlsten, vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de archipel. Rond het eiland worden vele zeilregatta’s gevaren waardoor het eiland populair is onder zeilers en er volop voorzieningen aanwezig zijn. Op het eiland zijn dan ook een ruim aantal jachthavens en bootverhuurders aanwezig. Ook het Zweedse koninklijk huis koos door de eeuwen heen vaak voor Marstrand als vakantiebestemming.

Öland

Al ruim 5000 jaar leven er mensen op het Zweedse eiland Öland. Dit lang uitgestrekte eiland bevind zich vlakbij Gotland, maar is door zijn ligging een stuk beter te bereiken vanaf het vaste land. Ook is er een brug aanwezig die het eiland met het vaste land verbind. Op het eiland zijn meerdere zandstranden te vinden die perfect zijn om een frisse duik in de zee te maken. Ook de historie van het eiland is goed zichtbaar met een koninklijk paleis en een eeuwenoud fort.

Related posts