Twee spectaculaire stunts met zeilboten: de keel en mast walk

De Britse zeiler Alex Thomson heeft vele grote titels op zijn naam staan. Hij was op 25-jarige leeftijd de jongste winnaar ooit van de Clipper Round the World Yacht Race en vaarde in 2007 zeilend de langste afstand binnen 24 uur. Maar records zeilen en races winnen is voor zeilende waaghals Thomson lang niet genoeg.

De Keel Walk van Alex Thomson. Foto: Alex Thomson Racing

De Keel Walk

In het onderstaande filmpje zie je hoe de Thomson gekleed in een zwart pak vanaf een jetski op een van de twee kielen van zijn zeilboot de ‘Hugo Boss’ springt. Doordat de boot door de harde wind overhelt komt een van de twee kielen die de boot heeft uit het water. Een ogenschijnlijk makkelijk trucje, maar wel een met veel voorbereiding en grote risico’s. Zo moesten de windcondities perfect zijn om te voorkomen dat het 8,2 ton zware schip bovenop Thomson terecht zou komen. Het spectaculaire resultaat kan James Bond echter nog een puntje aan zuigen.

Mast Walk

Na de succesvolle stunt onder de waterlijn zocht Thomson het een tijdje later hogerop. De Engelsman klimt al zeilende in de 30 meter hoge mast van zijn overhellende zeilschip, en springt daarna in het water. Dat terwijl Thomson na de stunt tegen verschillende media vertelde dat hij last heeft van hoogtevrees. Om de actie uit te kunnen voeren moest de zeilboot minimaal 60 graden overhellen, een kleinere hoek zou ervoor zorgen dat Thomson naar beneden zou vallen. Het levert prachtige beelden op.

Related posts