Dit kun je doen om zeeziekte te voorkomen

Zelfs de meest ervaren zeilers worden er nog weleens door geveld: zeeziekte. Het constante deinen van de boot op het water kan voor flinke misselijkheid en buikpijn zorgen. Het is een probleem van alle tijden: de oude grieken die op zee al met de problemen kampten schreven er al over.

Een instabiele boot op een wilde zee kan voor flinke zeeziekte zorgen
Een instabiele boot op een wilde zee kan voor flinke zeeziekte zorgen

Hoe ontstaat zeeziekte?

Zeeziekte ontstaat doordat onze zintuigen iets anders waarnemen dan wat we voelen en kennen aan de wal. Ruim 90% van alle zeilers hebben een of meerdere keren last gehad van zeeziekte. 57% van de ondervraagde zeilers hebben met succes een manier toegepast om de zeeziekte op te lossen. Maar wat werkt er nu echt?

Ten eerste is zeeziekte te voorkomen door de eerste paar uur aan boord in ieder geval:

  • Op het dek te blijven en af en toe te focussen op de horizon
  • Niet te lange tijd door een verrekijker te kijken
  • Weinig koffie en alcohol drinken
  • Blijf niet focussen op een onderdeel aan boord dat als ‘stabiel’ gezien kan worden. Lees bijvoorbeeld geen boek.

Druk bezig blijven is de beste manier om zeeziekte te voorkomen. Focus op iets anders dan het bewegende schip. Haal diep adem en drink veel water. Als je aan dek bent lijkt het de meeste mensen te helpen om vooruit te kijken, en niet zijwaarts. Gebruik de horizon als referentiepunt.

Pillen tegen zeeziekte

Er bestaan verschillende medicijnen die effectief zijn bij zeeziekte. Ze hebben allemaal een andere werking en het effect is dan ook per persoon verschillend. Mocht je verwachten dat je last gaat hebben van zeeziekte is het verstandig eerst een kortere zeiltocht om uit te proberen wat werkt. Bekende middelen zijn onder andere antihistaminica, cinnarizine en scopolamine. Raadpleeg altijd een arts of apotheker voordat je deze middelen aanschaft en op zee gebruikt!

Een kwestie van tijd

Voor veel zeilers die voor het eerst op zee zeilen is het een kwestie van tijd voordat ze gewend zijn aan de bewegingen van de boot. Na een paar uur op het water zijn ze “ingeslingerd” en zullen ze tijdens de verdere tocht weinig last ervaren. Het lichaam moet zich aanpassen aan nieuwe ervaringen van de bewegingen op het water.

Related posts