Drie tips voor onderwaterfotografie voor zeilers

Tips voor onderwaterfotografie
Met een waterdichte case kun je met elke camera onder water prachtige foto’s maken

Je kent ze wel. Een foto of video met half helder felblauw water en de andere helft felle zon, prachtige natuur en natuurlijk een zeilboot. Beelden met een bijzonder perspectief die al het mooie van een zeilvakantie vastleggen. Zelf onder water eigen foto’s of video’s maken is minder ingewikkeld dan je in eerste instantie zou denken. Wij zochten het voor je uit!

Goede apparatuur

Sinds de introductie van de Actioncams voor consumenten is het maken van foto’s en video’s onder water een stuk toegankelijker geworden. Een GoPro in combinatie met een waterdichte case is vaak al genoeg om prachtige beelden te maken. Wel is het handig een actioncam met een scherm te nemen. Zo kun je goed zien wat het eindresultaat is en helpt het je timen om precies de foto te maken waar je naar op zoek bent. Ook kan het handig zijn een floaty vast te maken aan de camera. Zo drijft deze weer naar boven mocht je de camera onder water kwijtraken.

Foto's maken onderwater
Een GoPro met een onderwatercase is de perfecte camera voor onderwaterfotografie

Ook kun je er voor kiezen om een onderwatercase te kopen voor een grotere systeemcamera of spiegelreflex camera. Deze hebben meer mogelijkheden en bieden een betere beeldkwaliteit, maar zijn (zeker onder water) lastiger te bedienen.

Onderwaterfotografie is door de komst van de Actioncam een stuk toegankelijker geworden

Goede omstandigheden

Het resultaat van fotografie onder water is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Onder andere het weer en de helderheid van het water beïnvloeden het eindresultaat. Zonlicht dringt door tot diep onder het wateroppervlakte en zorgt voor een kleurrijk beeld. De helderheid van het water is vooral afhankelijk van de locatie, maar op veel van de zeilbestemmingen rond het Mediterraans gebied zit dat wel goed!

Onderwaterfoto's bewerken
Met een goede nabewerking geef je de foto’s net dat beetje extra

Nabewerking

Zoals de filters op Instagram automatisch je foto’s er gelikt uit laten zien is ook voor onderwaterfotografie het nabewerken van de beelden belangrijk. Zo kun je er met de helderheid voor zorgen dat het beeld duidelijker wordt. Door het contrast te verhogen wordt het beeld duidelijker en scherper. En uiteindelijk kan een subtiele verandering aan de verzadiging er voor zorgen dat de kleuren er maximaal uit springen.

Uiteindelijk is fotografie onder water vooral een hoop geluk en timing, maar met de bovenstaande tips kun je tijdens een zeiltocht aan de slag om onder water de mooiste vakantiefoto’s te schieten.

Related posts