Zeilreis langs de Kroatische wijngaarden: de ultieme trip voor wijnliefhebbers

Voor veel mensen gaat een zeilvakantie niet alleen maar over sportief zeilen, maar ook over genieten van zon en water en goed eten en drinken. Aanbieders van zeilvakanties spelen daar met gespecialiseerde reizen gericht op liefhebbers slim op in. Steeds meer bedrijven focussen zich op zeilreizen in combinatie met een reis rond de Kroatische wijngaarden.

Het Kroatische Dalmatië is de uitgelezen plek voor een wijnreis in combinatie met zeilen
Het Kroatische Dalmatië is de uitgelezen plek voor een wijnreis in combinatie met zeilen

Dalmatische wijnen

Kroatië heeft veel inheemse druivenrassen die internationaal niet zo bekend zijn, mede dankzij hun ingewikkelde naam. Kroaten zijn niet bang voor een lange rij medeklinkers in één woord en hebben een aantal speciale karakters zoals č, ž of dž. Je kunt dus snel in de war raken wanneer je een glas “Pošip” wilt bestellen of een fles “Grk.” wil kopen.

Kroatië heeft het perfecte klimaat en grond voor het maken van wijn

Wijn is een van de belangrijkste exportproducten van Kroatië. Er wordt al 2500 jaar wijn verbouwd in Kroatië, zo bevindt de oudste wijngaarden ter wereld zich op het Dalmatische eiland Hvar. Er groeien ruim 130 verschillende druivensoorten voor de productie van wijn in Kroatië. Wijn is dan ook al sinds jaar en dag een essentieel onderdeel van de mediterraanse cultuur.

Naast de fantastische wijnen heeft Kroatië ook enorm veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur, zoals hier in Dubrovnik
Naast de fantastische wijnen heeft Kroatië ook enorm veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur, zoals hier in Dubrovnik

Belevingsreizen

Naast de witte zandstranden en de historische dorpjes, hebben de vele eilanden in Kroatië een sterke wijncultuur en bieden ze verschillende onderscheidende wijnen die wereldwijd zijn erkend. Of je nu de voorkeur geeft aan rood of wit, het wijn- en kustgebied van Kroatië biedt diverse wijnen die perfect te combineren zijn met verse zeevruchten, kaas en andere Dalmatische specialiteiten.

Bereid je voor op eilandhoppen en wijn proeven op de mooiste vaarroute langs de Dalmatische kust

De zeilreizen voeren in 7 dagen langs 6 verschillende wijnboeren op 6 Dalmatische eilanden. Onder andere de firma’s Wind & Wine Croatia en Pomalo Travel bieden zeilvakanties aan waarbij de luxe van een zeilreis wordt gecombineerd met bezoeken aan producenten van lokale wijnen. De flottielje is een fijne mix van zeilen, genieten van de Kroatische natuur en cultuur terwijl je de geschiedenis, diversiteit en complexiteit van de lokale wijnen ontdekt.

En natuurlijk: don’t drink & sail. 😉

Related posts