Zeilen in de winter: drie goede alternatieven voor zeilers

Nu de meeste zeilboten nog in de winterstalling staan begint het bij veel zeilers toch alweer te kriebelen. Maar als zeiler heb je ook ‘s winters genoeg mogelijkheden om te zeilen. Voor wie écht niet op het zeilseizoen kan wachten zetten wij de mogelijkheden op een rijtje.

Blokarten
Blokarten biedt de complete zeilervaring, maar dan op het droge

Blokarten

Een blokart is een eenpersoons voertuig op drie wielen dat wordt voortgeduwd door een zeil. Het blokarten staat ook wel bekend als strandzeilen omdat het vaak op een strand plaatsvindt. De blokarts zijn lichtgewicht, klein in formaat en geschikt voor een hele brede doelgroep. Net als bij regulier zeilen op het water bepaal je de stand van het zeil met een schoot. Het sturen gaat door middel van het voorwiel. Daardoor lijkt het erg op het zeilen op het water. Dat maakt het blokarten zeer geschikt voor zeilers die de sport een keer op een andere manier willen beleven.

Het blokarten is mogelijk op de meeste recreatieve stranden. Op veel locaties kan dit 365 dagen per jaar.

Met ijszeilen bereik je gemakkelijk hoge snelheden op het ijs
Met ijszeilen bereik je gemakkelijk hoge snelheden op het ijs

IJszeilen

Zodra er na een paar dagen vorst een laagje ijs op het water verschijnt komen ze tevoorschijn: de ijszeilers. Met een kleine lichtgewicht romp en drie glijders razen de voertuigen met snelheden tot wel 170 kilometer per uur over het ijs. Het ijszeilen is vooral de noordelijke landen populair, waar er ook veel wedstrijden in worden gezeild. Maar ook in Nederland zijn er fanatieke zeilers die het ijszeilen hebben omarmd. Zo zeilt de IJszeilvereniging DN Nederland zeilt voornamelijk wedstrijden in het buitenland, maar als de temperatuur het toelaat wordt er ook in Nederland op ijs gezeild.

Vroeger werden schepen die gebruikt werden voor transport van personen en goederen in strenge winters voorzien van glijders voor het ijs. Zo kon ook in de winter het transport over het water gewoon doorgaan. Op onder andere Urk, Schokland, Wieringen en Marken werd al vanaf de 17e eeuw op deze manier de bevoorrading geregeld.

zeilen in de winter
Bij een aantal bootverhuurders kun je 365 dagen per jaar terecht om een zeilboot te huren

De kou trotseren

Ondanks dat veel boten op het droge staan zijn er wel een aantal bootverhuurders die een klein deel van hun vloot in het water laten liggen. Zo kun je het hele jaar door gewoon het water op. Een alternatief is de zon achterna te trekken. Het boeken van een charter of een zeilvakantie kan buiten het zomerseizoen om heel voordelig zijn waardoor het aantrekkelijk is ‘s winters naar Kroatië of Turkije te vertrekken. Ook qua drukte in de toeristische trekpleisters is het een aanrader buiten het toeristische seizoen op pad te gaan.

Wie toch liever in zijn eigen zeilboot het water op gaat zal nog een aantal maanden moeten wachten. Vanaf begin april gaan de eerste jachthavens weer open.

Related posts