Zeilen in de Noorse Lofoten is het paradijs op aarde

De Lofoten is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Dit Scandinavische paradijsje dat 170 kilometer boven de poolcirkel ligt bestaat uit een paar rotseilanden die uit de zee rijzen. Kleurrijke en eeuwenoude vissersdorpjes zijn tegen de steile rotsen gebouwd. Het gebied is een bijzondere mix van bergen, water en natuur. Een gebied met een grillig karakter dat je nooit zult vergeten. Dit zijn de hoogtepunten van een reis naar de Noorse Lofoten.

Svolvaer

Het kleine dorpje Svolvaer is ondanks zijn geringe omvang de grootste plaats van de Lofoten. Het is dan ook de plaats waar, als je niet per boot komt, de vluchten vanaf Oslo landen. Een letterlijk hoogtepunt van het dorp is de 569 meter hoge Svolværgeita, een steile berg die aan de top twee pieken heeft die lijken op geitenhoorns.

Henningsvær

De meeste eilanden van de Lofoten zijn onderling met bruggen verbonden, en zo ook Henningsvær. Het vissersplaatsje ligt in de Vestfjord, een van de wateren van de eilandengroep. Het dorp staat bekend als het best bewaarde vissersdorp van Noorwegen. Wie een bezoek brengt aan Henningsvær zal dan ook een flinke stap terug in de tijd maken. Naast de rijke vissersgeschiedenis staat het dorpje ook bekend om de goede klimfaciliteiten. De gerenommeerde North Norwegian School of Mountaineering is er gevestigd. Zij bieden ook dagcursussen voor beginners aan.

Het noorderlicht en de middernachtzon

Het noorderlicht of poollicht meemaken is een ervaring die je niet snel zal vergeten. De kleurrijke lichteffecten komen vooral in de lange en strenge winters voor, maar wie geluk heeft kan het natuurverschijnsel ook in de zomer of in het najaar zien.

Bij de middernachtzon gaat de zon niet onder maar blijft deze, ook midden in de nacht, nog boven de horizon zweven. Dit zorgt ervoor dat je ook ‘s nachts op pad kunt gaan door dit prachtige gebied. Zeilend over de stille wateren van de Lofoten is dit een unieke ervaring van natuur en cultuur.

Related posts