Zeilen in Amsterdam: de mooiste plekjes van de hoofdstad

Wie aan Amsterdam denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan zeilen. Met het druk bevaarde IJ en de smalle Amsterdamse grachten heeft de hoofdstad op het eerste gezicht geen geschikt zeilwater. Maar op maximaal een half uurtje reizen vanaf het stadscentrum zijn een aantal verrassende zeillocaties te vinden. Dit zijn de mooiste plekjes om te zeilen in de hoofdstad.

zeilen sloterplas
Op de Sloterplas kunnen voordelig polyvalken gehuurd worden

Het Nieuwe Meer

Onder de rook van de Amsterdamse Zuidas vind je De Nieuwe Meer. Vanaf de Ringweg A10 tot aan het Amsterdamse Bos is dit meer vooral door zandwinning ontstaan. Het is een goed bereikbare en bekende zeillocatie onder Amsterdammers. Vanaf het centrum van de stad is Het Nieuwe Meer binnen twintig minuten te bereiken.

De Zeilschool Nieuwe Meer organiseert zeillessen voor zowel de jeugd als voor volwassenen en verhuurt polyvalken vanaf €70 per dag. Bij de zeilschool De Roerkoning kun je ook terecht voor cursussen in een Valk.

De Sloterplas

De Sloterplas ten noorden van de stad is een relatief nieuwe en populaire locatie voor watersport. Net als Het Nieuwe Meer is de Sloterplas ontstaan door de afgraving van zand. De Sloterplas is binnen twintig minuten vanaf het stadscentrum te bereiken, en is ook goed bereikbaar vanaf de ringweg A10.

De afgelopen jaren is de Sloterplas uitgegroeid tot dé watersportlocatie van Amsterdam

Het Watersportcentrum Sloterplas heeft een breed aanbod aan watersportactiviteiten, zoals zeilen, suppen, windsurfen, kanoën, flyboarden en waterfietsen. Voor zeilers worden er valken verhuurd, maar zijn er ook zeilcursussen en zeilkampen in de schoolvakanties. De zeilkampen zijn opgedeeld in de leeftijden 8 t/m 11 jaar en 12 t/m 16 jaar.

zeilen in ijburg
Het waterrijke Amsterdamse IJburg is een perfecte locatie voor watersport

IJburg

Tussen de moderne nieuwbouw van IJburg in het oosten van de stad vind je een aantal plekken waar gezeild kan worden. De Zeilschool IJburg geeft daar in kleine zwaarboten zeilles aan kinderen vanaf 5 jaar. Ook kunnen er optimisten, laser pico’s en valken worden gehuurd. IJburg is binnen een half uur van het stadscentrum bereikbaar.

Met de vele jachthavens en zelfs een zeilschool ademt IJburg watersport

De Kom

Voor de allerkleinsten is er de Amsterdamse zeilschool Amstelzeil in Amsterdam Zuid. Deze zeilschool vaart elke zaterdagmiddag in optimisten in ‘de kom’, een klein stuk water dat grenst aan het Amstelkanaal. Ideaal voor kinderen vanaf vier jaar om de eerste zeilervaring op te doen.

Related posts