Zeilen tussen 30.000 eilanden in de archipel van Stockholm

Wie de Zweedse hoofdstad Stockholm bezoekt mag de prachtige archipel zeker niet missen. De natuurlijke baai die van het centrum van de stad richting de zee leidt bestaat uit 30.000 eilanden die ieder een eigen karakter hebben. Deze “Skärgården” zijn te bereiken via de veerdienst ‘Waxholmsbolaget’ die meerdere keren per daag vaart, maar net zo goed met een eigen boot.

Zeilboot huren in Stockholm

Overal langs de Zweedse kust vind je bootverhuurders die boten van privépersonen charteren. Zo kun je gemakkelijk een zeiljacht huren om de archipel van Stockholm mee te verkennen. Vanaf Värmdö verhuurt RTC Båtkontakten zeilboten in alle soorten en maten door heel Zweden. ABC Seglarskola verhuurt ook zeilboten en geeft voor de onervaren schippers ook zeilles in de verschillende zeiljachten. Voor een echte snelheidskick op een catamaran kun je bij OutdoorEvents terecht.

Vaxholm

In de archipel van Stockholm kun je je gemakkelijk een week lang vermaken. Elk eiland is verschillend. Sommigen zijn onbewoond, op sommigen bevind zich een klein dorp en weer anderen zijn privébezit. De eilanden die zich dichtbij het centrum bevinden zijn weer compleet anders dan de eilanden aan zee, zo zie je al zeilende door de archipel steeds weer nieuwe plekken.

Vaxholm is het enige eiland is dat via een brug verbonden is met het vaste land. Daardoor wordt het ook wel als de hoofdstad van de archipel gezien. Het eiland is populair onder inwoners van Stockholm die een dagje het drukke stadsleven willen ontglippen. Veel groen, zandstranden, ruimte en goede restaurants maken dit eiland een uniek eiland op een uurtje varen vanaf het centrum van Stockholm.

Grinda

Hoe dichter bij de zee, hoe ongerepter en stiller de eilanden worden. Het eiland Grinda dat op 2,5 uur varen van de Zweedse hoofdstad ligt bestaat dan ook slechts uit een jachthaven, een café en een camping. Bossen worden hier afgewisseld met indrukwekkende rotspartijen en prachtige uitzichtpunten die een fantastische blik geven op de vele eilanden en uitgestrekte wateren van de archipel. Overnachten kan in een van de karakteristieke rode stuga, blokhutten middenin de natuur.

Finnhamn

Klein, kleiner, kleinst vind je op dit geval in Finnhamn. Hier kom je dan ook om te genieten van de natuur, de prachtige wateren, de rust en de ruimte. Ondanks dat het slechts per veerboot te bereiken is beschikt het eiland ook over een eigen bootverhuur. Wie een dagje wil zeilen tussen de eilanden kan dus zeker op Finnhamn terecht. Het contrast tussen het drukke stadsleven in de Zweedse hoofdstad en deze oase van rust kan bijna niet groter zijn.

Related posts