World Sailing start initiatief om kielbreuken in de toekomst te voorkomen

De internationale zeilfederatie World Sailing is een initiatief gestart om te onderzoeken hoe kielbreuken in de toekomst voorkomen kunnen worden. De afgelopen jaren zijn er meer dan 40 gevallen bekend waar een zeilboot kapseisde nadat het de kiel was verloren. Vorig jaar nog kwamen drie Zeeuwen om het leven toen hun zeilboot voor de Belgische kust omsloeg nadat ze de kiel waren verloren.

Volgens de nieuwe regels moeten wedstrijdboten na elke aanvaring en bij aan de grond lopen opnieuw gekeurd worden.
Volgens de nieuwe regels moeten wedstrijdboten na elke aanvaring en bij aan de grond lopen opnieuw gekeurd worden.

Keuring van de kiel

Volgens de nieuwe regels van World Sailing moeten wedstrijdboten vanaf 2020 aan nieuwe regels voldoen. Deelnemers aan offshore zeilwedstrijden moeten onder andere certificaten van de kiel constructeur, kiel bevestiging aan de romp en van een kiel onderzoek kunnen overleggen. Bovendien moet de kiel na elke aanvaring of bij aan de grond lopen opnieuw gekeurd worden.

Het uiteindelijk doel is om de zwakke plekken rond de kiel uit de constructie van zeiljachten te halen en deze op die manier veiliger te maken. De recente gevallen van kielbreuk worden de komende tijd door een werkgroep van de internationale zeilfederatie nog bekeken.

Related posts