Kroatië verhoogt ‘sojourn tax’ voor booteigenaren met tot wel 753%

Kroatië heeft de verblijfsbelasting voor booteigenaren, de zogenaamde ‘sojourn tax‘ voor seizoen 2018 flink verhoogd. De belasting is, afhankelijk van bootlengte en datum, verhoogd met tot wel 753%. De verhoging zou een poging zijn het toerisme in de regio te beperken.

Een ligplaats aan de Adriatische Kust kan met de belastingverhoging een stuk duurder worden

Verblijfsbelasting voor boten

De verblijfsbelasting voor schepen is afhankelijk van de lengte van de boot en de periode die in Kroatië wordt doorgebracht, variërend van 8 dagen tot een heel jaar. In 2018 betaalt een eigenaar van een jacht van 16 meter die een maand lang aan de Kroatische Adriatische kust zal verblijven een bedrag van €267. Tot dit moment was de vergoeding voor de genoemde bootlengte en -tijdsbestek €94, wat een stijging van 186% opleverde. Als diezelfde boot een heel jaar op de ligplaats zou blijven liggen, kunnen de kosten stijgen tot wel €1280 wat een grote toename van 540% oplevert vergeleken met de tarieven van vorig seizoen.

Kroatië en de Adriatische kust zijn al jarenlang de nummer één bestemming voor zeilvakanties en flottieljes

De nieuwe belastingtarieven zouden een poging zijn om het aantal boten in de Adriatische Zee te verminderen. De toenemende populariteit van (zeil)vakanties in Kroatië vormen steeds meer problemen voor de kustgebieden aan de Adriatische Zee.

Ook zou de belastingverhoging een poging zijn buitenlandse spelers van de Kroatische markt voor bootcharters te houden. Door de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie in 2013 is de binnenlandse concurrentie op het gebied van bootcharters flink toegenomen.

Ongeloof

Kroatische booteigenaren reageren vol ongeloof over de belastingverhogingen. Volgens hen is de verhogen buitenproportioneel. Ook zou de verblijfsbelasting voor boten niet in verhouding zijn met bijvoorbeeld de tarieven die gelden voor vakantiehuisjes. Ook het feit dat per meter bootlengte betaald wordt en niet zoals gewoonlijk per persoon vinden veel booteigenaren onbegrijpelijk. Sommigen hebben dan ook aangekondigd een alternatieve ligplaats voor hun boot te gaan zoeken.

De inkomsten van de Sojourn belasting worden gebruikt voor het promoten van het Kroatische toerisme en het verbeteren van het verblijf voor bezoekers in een toeristische bestemming.

Related posts