Vaar mee op de grootste en mooiste Nederlandse Tall Ships

De Nederlandse Tall Ships zijn de trots van de nationale zeilwereld. Deze vaak dwarsgetuigde driemasters zijn een indrukwekkende verschijning en laat menig zeilhart harder kloppen. Veel van deze Tall Ships zijn ingericht als opleidingsschip en zijn beschikbaar voor zeilreizen en cruises.

Het ontwerp van de Stad Amsterdam werd geïnspireerd op een koopvaardijschip uit de negentiende eeuw

Stad Amsterdam

De Stad Amsterdam is de recentste toevoeging aan de vloot van Nederlandse Tall-Ships. De Clipper werd in 1997 door de scheepswerf van Damen gebouwd en in 2000 te water gelaten.

De Stad Amsterdam is gebouwd op initiatief van Randstad en de Gemeente Amsterdam, die het schip gebruiken voor zakelijke evenementen. Daarnaast kunnen er ook avontuurlijke zeilreizen op het schip geboekt worden. Zo steekt de clipper jaarlijks de Atlantische Oceaan over en worden er reizen naar de Middellandse Zee en de Golf van Biskaje gemaakt.

Avontuurlijk zeilen, historie en comfort aan boord van de Stad Amsterdam

Ook als trainee kun je meevaren tijdens een van de internationale zeilreizen waar de Stad Amsterdam aan deelneemt. Zo zeilt het schip jaarlijks mee in de Tall Ships Races waar jongeren volledig meedraaien met de vaste bemanning.

Bark Europa zeilen
De Bark Europa onder vol zeil tijdens de Tall Ships Race in 2007

Bark Europa

De Bark Europa is een klassiek zeilschip dat vanaf 1911 door de Duitse kustwacht werd gebruikt. In 1994 werd het gerenoveerde zeilschip onder Nederlandse vlag weer in de vaart genomen. Het zeilschip staat bekend om zijn reizen naar het arctisch gebied. De Bark Europa is een schip met ruim 100 jaar aan zeilhistorie.

De Bark Europa is vernoemd naar de Griekse godin Europa, die ook als boegbeeld het schip siert

Het zeilschip vaart al jaren over de wereldzeeën. Zo doet het jaarlijks meerdere malen het arctisch gebied en de Azoren aan, en steekt het vaak de grote oceaan over. Ondanks dat de Bark Europa minder sportief gebouwd is dan andere veel modernere zeilschepen is de Bark Europa door haar authentieke karakter toch erg geliefd onder zeilers.

De Eendracht organiseert zeilreizen vanuit haar thuishaven Rotterdam
De Eendracht organiseert zeilreizen vanuit haar thuishaven Rotterdam

Eendracht

Anders dan de overige Tall Ships in dit artikel is de Eendracht niet dwarsgetuigd. Het schip werd in 1989 gedoopt en heeft als thuishaven Rotterdam. De driemastschoener maakt voornamelijk zeiltochten over de Noordzee, zoals richting Engeland.

De Eendracht is Nederlands grootste driemastschoener

Het zeilschip heeft als voornamelijkste doel jongeren kennis laten maken met het zeilen. Zo organiseren ze speciale zeilreizen, stages en opleidingsreizen voor jongeren en studenten. Om die reizen te kunnen financieren is de Eendracht ook beschikbaar voor zakelijke evenementen.

Van 3 tot 6 augustus zijn de Tall Ships te bewonderen tijdens de finish van de internationale Tall Ships Races in het Friese Harlingen.

Related posts