Round Hainan Regatta: zeilsport in China groeit sterk

China is in elk opzicht in opkomst. Doordat de middenklasse die zich de dure zeilsport kan veroorloven flink groter wordt, groeit de sport snel in populariteit. Zeilen is exclusief en wordt in China gezien als een statussymbool. Maar ook op het gebied van internationale zeilwedstrijden wordt China in toenemende mate een belangrijke speler.

De Round Hainan Regatta is een van de belangrijkste Chinese internationale zeilwedstrijden (foto: World Sailing)

In 2012 waren er slechts 3000 jachten in China, maar dat aantal zal naar verwachting oplopen tot 100.000 in 2020.  De waarde van de Chinese yachting-sector zal volgens een rapport van de China Cruise & Yacht brancheorganisatie tegen die tijd 6,5 miljard euro bedragen.

Voor rijke Chinese zakenmagnaten is het bezit van een jacht een belangrijk symbool van rijkdom. Maar ook voor de middenklasse is het zeilen in opkomst. De stad Qingdao in het noordoosten van China is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een watersportstad van formaat. Sinds in 2008 de Olympische zeilwedstrijden in de stad werden georganiseerd is de belangstelling voor het zeilen in de regio sterk toegenomen. Jaarlijks bezoeken meer dan 15 miljoen watersportliefhebbers Qingdao.

Qingdao staat bekend als ‘China’s Sailing City’ na het organiseren van grote zeilevenementen zoals de Clipper Race en de Olympische en Paralympische Spelen.

Round Hainan Regatta

Maar het zeilen in China gaat niet alleen maar over status. Met de opkomst van het zeilen zijn ook de grote Chinese zeilwedstrijden wereldwijd in opkomst. Voorop loopt de Round Hainan Regatta, een race om het Chinese eiland Hainan. De route loopt van de stad Haikou in het noorden van het eiland naar Sanya in het zuiden.

Sinds de eerste editie in 2010 is het evenement uitgegroeid tot een vooraanstaande zeilrace in China. Afgelopen week finishte de negende editie van de zeilwedstrijd, met deelnemers uit acht verschillende landen. Country Garden Phoenix Universal Team, won de prijs voor het beste internationale team.

Met de Round Hainan Regatta als stokpaardje krijgt de zeilsport in China definitief voet aan de grond. Een zeilrace met internationaal allure past in de ambities van China om grote sportevenementen naar zich toe te trekken. Met Qingdao als grote wereldwijde watersporthub, de opkomst van recreatief zeilen in China en internationale zeilwedstrijden groeit China uit tot een zeilnatie om rekening mee te houden.

Related posts