Pools Mazurisch Merengebied wil het Friesland van Oost-Europa worden

Met volop groen en water is het uitgestrekte gebied perfect voor zeilers
Met volop groen en water is het uitgestrekte gebied perfect voor zeilers

Friesland kent een eeuwenoude traditie rond de zeilsport. De zeilende beroepsvaart veranderde in een levendige watersport recreatie. De vele Friese meren, de zeilscholen, bootverhuurders en jachthavens maken van Friesland het zeilwalhalla van de wereld.

In het noord-oosten van Polen bevind zich het Mazurisch merengebied. Een gebied dat net zoals Friesland bestaat uit uitgestrekte meren, prachtige natuur en alle ruimte om te zeilen. Door de vele meren wordt het gebied ook wel het Finland van het oosten genoemd. Echter mist het gebied een geschiedenis met de watersport, en zijn de mogelijkheden om gemakkelijk een boot te huren en het gebied te verkennen altijd beperkt geweest. De zeilsport leefde er niet echt.

De opkomst van de zeilsport in Polen

Maar daar komt verandering in. De afgelopen jaren heeft de regio flink geïnvesteerd om de fanatieke watersporter naar het gebied te trekken. Zeilscholen en bootverhuurders springen als paddestoelen uit de grond en op de normaal vrij stille wateren zijn steeds vaker zeilers te vinden.

Geniet van watersport op de Mazurische meren in Polen

Met een oppervlakte van 110 km² is het grootste meer in de regio het Śniardwy meer. Het heldere water, de groene oevers en vele eilandjes maken dit meer tot een bijzondere ervaring. Alle plaatsen in het gebied zijn per boot te bereiken. De route tussen Giżycko en Mikołajki is 37 kilometer lang en leidt langs een aantal grote meren en kanalen.

Naast het zeilen is het waterrijke gebied ook zeer geschikt om te kanoën.
Naast het zeilen is het waterrijke gebied ook zeer geschikt om te kanoën.

Rust en ruimte

Doordat het gebied nog niet bekend is bij het grote publiek is het een aantrekkelijke optie voor watersporters die van rust en ruimte houden. Ook voor de kosten hoef je het niet te laten. De prijzen voor een watersportvakantie in Polen zijn vele malen lager dan voor een zeilvakantie in eigen land.

Voor de fanatieke zeiler die uitgekeken raakt op het zoveelste rondje over de Friese meren is het Mazurisch merengebied een fantastische afwisseling. Het mag dan ook met recht een nieuwe hotspot voor zeilers in Europa genoemd worden.

[su_button url=”http://zeilspot.nl/regio/mazurisch-merengebied/” style=”flat” background=”#1e73bd” wide=”yes” icon=”icon: external-link-square”]Lees meer over zeilen in het Mazurisch merengebied[/su_button]

Related posts